Natisni vsebino

Varuhinja na rednem letnem srečanju pri ministru za zunanje zadeve

05.03.2018 10:52
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v ponedeljek, 5. 3. 2018, na rednem letnem srečanju tokrat obiskala ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca. Poudarila sta pomen človekovih pravic tako v nacionalnem okviru kot v mednarodnih odnosih, kjer predstavljajo eno izmed ključnih prioritet delovanja Republike Slovenije.

V izjavi po srečanju je varuhinja za medije med drugim povedala, da pri Varuhu pripravljamo letno poročilo za leto 2017, ki naj bi izšlo približno čez en mesec. V Sloveniji glede spoštovanja človekovih pravic po njenih besedah beležimo veliko kršitev na področju socialno-ekonomskih pravic, vse bolj so prisotne tudi kršitve na delovnopravnem področju. Na področju pravosodja so se zmanjšali zaostanki, so pa nekatere zadeve še vedno takšne, da so vredne pozornosti Varuha. Povedala je tudi, da smo se pri Varuhu lani zelo intenzivno posvečali nerazglašenim oporokam, zaostankom na nekaterih področjih, zlasti delovnopravnem, pa tudi okolju.

"Vsako področje, je za tistega, ki pride k varuhu, najpomembnejše. Seveda pa so kršitve, kjer gre za ranljive skupine, bodisi otroke, starejše, invalide, manjšine, še bolj vredne naše pozornosti, ukvarjajo se tudi z azilnimi postopki, diskriminacijo, sovražnim govorom. Skratka skoraj ni področja, ki ga varuh ne bi obravnaval," je še dejala. Dodala je tudi, da sta z zunanjim ministrom pregledala uresničevanja pravic Slovencev doma in v tujini.

Ob tem je opozorila tudi na sprejem oziroma uresničevanje noveliranega Zakona o varuhu človekovih pravic, v katerega so vključena dolgoletna priporočila Varuha, ki vse do lanskega oktobra niso bila uresničena. Nov zakon med drugim določa, da bo Slovenija 1. junija dobila svet za človekove pravice, ki bo posvetovalno telo varuha človekovih pravic, 1. januarja 2019 pa bo začel veljati del zakona, ki nalaga ustanovitev centra za človekove pravice. Letos se bo Varuh človekovih pravic sicer še posebej posvetil predvsem pravicam starejših, je pe povedala vaurhinja.

Minister Erjavec je v izjavi za medije dejal, da so človekove pravice izrednega pomena tudi za slovensko zunanjo politiko in spomnil, da letos v Svetu Združenih narodov za človekove pravice predseduje slovenski stalni predstavnik pri Uradu OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi veleposlanik Vojislav Šuc. MZZ je sicer medresorski vladni organ na področju človekovih pravic in skrbi, da so poročanja pravočasna in pravočasno sprejeta poročila, kjer pa so po Erjavčevih besedah tudi določene težave, kar je potrdila tudi varuhinja.

V sporočilu za javnost ministrstva za zunanje zadeve pa so še zapisali, da se Slovenija v svojem mednarodnem delovanju osredotoča na tradicionalne zunanjepolitične prioritete na področju človekovih pravic, kot so pravice otrok, žensk in izobraževanje za človekove pravice, pa tudi na pravice starejših, človekove pravice in okolje ter človekove pravice in gospodarstvo.

Sogovornika sta se dotaknila tudi 70. obletnice Splošne deklaracije človekovih pravic, za obeležitev katere ministrstvo skupaj z nevladno in akademsko sfero organizira okroglo mizo, ki bo naslovila dediščino Deklaracije in izzive za današnji čas, in na kateri bo kot panelistka nastopila tudi varuhinja Nussdorfer.
 
 
VIR: STA in MZZ
Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.