Natisni vsebino

Varuhinja na pogovoru kluba poslovnih žensk Deloitte SheXO

10.02.2015 16:45
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Ljubljana, 10. februarja (STA) - Krepitev samozavesti je ključna ne le za uspeh žensk na vodilnih položajih, ampak za napredek Slovencev in Slovenije kot države, so menili udeleženci današnjega pogovora kluba Deloitte SheXO. Nekdanji predsednik države Danilo Türk je poudaril pomen sprejemanja tveganj, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pa vzgoje otrok v močne osebnosti.

Današnji pogovor je potekal pod naslovom Glasovi razuma - Izkušnje iz preteklosti so kot leksikon, zgolj odpreti ga je treba. Nussdorferjeva je tako uvodoma opozorila že na pravljice, ki ženske pogosto prikazujejo kot trpeče in zatirane. Z leti so se stvari v veliki meri že spremenile, še vedno pa ostaja veliko stereotipov, je menila.

Türk je poudaril, da je sam vedno opažal vrednost in pomembnost sodelovanja moških in žensk. Za slednje je menil, da imajo več realizma, po njegovem pa se odlično znajdejo tudi v kriznih situacijah.

Pogovor je nanesel tudi na Alenko Bratušek, premierko, ki je Slovenijo vodila v času najhujše krize. Nussdorferjeva je povedala, da je bila tega zelo vesela, in opozorila, da je sicer državni vrh bolj moški. "V kriznih situacijah je pomembno, da se sliši tudi ženski princip," je menila.

Türk pa je spomnil, da se je Bratuškova najprej uvrstila v parlament na listi Zorana Jankovića in da takrat še ni bila prepoznana kot morebitna bodoča premierka. Se pa je skozi svoje delo izkazala kot povezovalna, kompetentna in dobra pogajalka.

V javnosti je bilo sicer, kot je opazil nekdanji predsednik, glede nje veliko pripomb - tudi glede njene angleščine ali oblačenja, kar po njegovem ni bistveno. "V politiki nazadnje odloča to, ali imate več prijateljev ali sovražnikov," je menil in dodal, da Bratuškovi ni bilo lahko. Je pa delala odločilne stvari v odločilnem trenutku in "prav je, da se ji to prizna".

Na splošno ni lahko biti v izpostavljenem političnem položaju, ženskam pa je tu še težje, je menil Türk. Tudi Nussdorferjeva se je strinjala, da so ženske bolj na očeh javnosti, da na primer hitro pride do razprav o tem, ali je imela nek suknjič oblečen že trikrat, ali je imela krajše ali daljše krilo. Pri moških pa še kravate pogosto ne opazimo, je spomnila.

Türk je opozoril na velik delež poslank in ministric v aktualnem sklicu državnega zbora in vladi. Upa, da je ta proces "nepovraten". Sicer pa sta se oba gosta pogovora strinjala, da so ženske kvote lahko dober mehanizem za povečevanje enakosti med spoloma.

Prikimala pa jima je tudi izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc. "Kot družba ne pazimo na uravnoteženost," je opozorila. Ženske so manj vidne in manj izpostavljene, kar se na primer kaže v prevladovanju moških strokovnjakov v televizijskih oddajah v najbolj gledanih terminih. Zato je pomembno, da so tako v politiki kot v poslovnem svetu odgovorni včasih prisiljeni bolj pogledati in iskati tudi med tistimi, ki se ne zdijo očitni kandidati na prvi pogled, je menila.

Razprava se je dotaknila tudi Türkove napovedane kandidature za generalnega sekretarja Združenih narodov. Türk je zagotovil, da je njegova ambicija državo doslej stala "nič evrov in nič centov". Pomagalo bi mu, če bi imel močno ekipo, a je vprašanje, če bo to mogoče. "V Sloveniji imamo nadpovprečno izražene določene negativne lastnosti, kot sta nevoščljivost in škodoželjnost," je menil in dodal, da od države pričakuje le korekten odnos.

Türk je sicer menil, da se moramo naučiti sprejeti tveganje, da se nam kdaj kaj ne posreči. Na splošno pa je menil, da smo Slovenci nacija "s šibko samopodobo". Tudi Nussdorferjeva se je strinjala, da moramo biti kot ljudje navajeni tudi izgubiti in to prenesti, torej da moramo biti močne osebe. Največ za to pa lahko po njenem mnenju naredimo pri vzgoji otrok.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je izpostavil, da je sam videl že veliko povprečnih direktorjev, medtem ko morajo biti ženske za dosego vodstvenega mesta absolutno nadpovprečne. Ženska nota je po njegovem lahko zelo koristna, med drugim pri razreševanju konfliktov in sklepanju poslov. Strinjal se je s Türkom, da Slovenija slabo izkorišča svoje potenciale in da imamo slabo samopodobo. Zato je pozval, da poslovneži na tem področju poskušajo stvari spremeniti in okrepiti samozavest Slovencev.

Klub poslovnih žensk SheXO je ustanovil Deloitte Slovenija. Cilj kluba je povezovanje vodilnih žensk slovenskega poslovnega in javnega prostora.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.