Natisni vsebino

Varuhinja na okrogli mizi ob svetovnem dnevu pravice vedeti

30.09.2014 14:56
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v ponedeljek, 29. 9. 2014, udeležila okrogle mize z naslovom Ali večja transparentnost krepi zaupanje v pravno državo?, ki ga je ob svetovnem dnevu pravice vedeti v modri dvorani Pravne fakultete v Ljubljani pripravil Informacijski pooblaščenec.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je uvodoma izpostavila, da je namen okrogle mize osvetliti, ali je Zakon o dostopu do informacij javnega značaja dosegel svoj namen in kakšne so usmeritve v prihodnje. O tem so poleg varuhinje spregovorili dr. Pavel Gantar, nekdanji minister za javno upravo dr. Gregor Virant, predstavnik centra za nevladne organizacije Slovenije - CNVOS Goran Forbici, predavatelj upravnega prava na Pravni Fakulteti prof. dr. Erik Kerševan in hrvaška informacijska pooblaščenka dr. Anamarija Musa.

Varuhinja človekovih pravic je opozorila, da lahko pravno in socialno državo zagotovimo le tako, da se zakonov ne sprejema rokohitrsko in ocenila, da se pravice lahko zagotovijo samo s čim večjo transparentnostjo družbe. O netransparentnosti delovanja organov Varuh ogromno izve prav iz srečanj s civilno družbo, med drugim iz rednih mesečnih srečanj s predstavniki civilne družbe s področja okolja. Izrazila je še veselje, ker je Varuh uspel z zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o arhivskem gradivu in da so tako podatki o zdravstvene stanju posameznikov ostali nedostopni.

Udeleženci so se strinjali, da je proaktivna transparentnost ključ do prihodnosti.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.