Natisni vsebino

Varuhinja na delovnem srečanju gostila predsednika republike Boruta Pahorja

05.01.2018 15:35
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je na delovni obisk sprejela predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja.

Predstavila mu je izzive novele Zakona o varuhu človekovih pravic (ZVarCP-B), nanizala nekaj poudarkov iz dela institucije, ki jo vodi, ter predstavila priritete dela v zadnjem letu njenega mandata. 

Dejala je, da je z novelo zakona zagovorništvo otrok končno dobilo pravno podlago za delo in iz projekta prešlo v samostojno delovno enoto znotraj Varuha. Ta bo 1. junija letos vzpostavil posvetovalno telo Svet za človekove pravice, 1. januarja prihodnje leto pa še Center za človekove pravice. Okrepil bo tudi aktivnosti za pridobitev statusa A po Pariških načelih.

Predsednik in varuhinja sta se dogovorila, da bosta posebno pozornost namenila starajoči družbi, otrokom pod pragom revščine in Romom. Predsednik Pahor je poudaril, je treba združiti moči, da bi lahko dosegli več. Varuhinja pa je dejala, da niti predsednik niti Varuh sicer nimata izvršilne moči, sta pa pomemben glas ljudi na robu družbe.

Med drugim sta razmišljala tudi o možnostih in načinih reševanja skrajnih primerov ljudi, ki se na obe instituciji zatečejo, ker pravne rešitve svojih težav dojemajo kot krivične, ali pa te takšne tudi so zaradi sistemskih vrzeli. Ocenila sta, da bi bilo smiselno o možnostih obravnave takšnih primerov govoriti z državnim odvetništvom in morebitno skupino ali komisijo za takšne primere postaviti v ustrezne pravne okvirje.

Varuhinja je predsedniku podarila tudi prvi izvod zbornika prispevkov 4. Mednarodne konference Okolje in človekove pravice: Sodelovanje javnosti v okoljskih zadevah, s poudarkom na sodelovanju javnosti pri sprejemanju okoljskih predpisov.

Predsednik Pahor je spomnil je, da vsako leto s posebnim zanimanjem prisluhne varuhinji ob predstavitvi njenega poročila, saj je stanje na področju varovanja in uresničevanja človekovih pravic dejanski odraz dosežene stopnje demokratičnega razvoja naše družbe in države ter njenih institucij. Dodal je, da z zadovoljstvom ugotavlja, da se stanje vendarle vsako leto izboljšuje in da je k temu v veliki meri pripomogla varuhinja človekovih pravic s sodelavci s svojimi številnimi aktivnostmi in vztrajnim opozarjanjem na neustrezna ravnanja pri uresničevanju človekovih pravic.

To je bil drugi predsedniški obisk v zgodovini institucije Varuh človekovih pravic RS. Prvič jo je leta 2002 obiskal takratni predsednik Milan Kučan.

Foto: Nebojša Tejić/STA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.