Natisni vsebino

Varuhinja med trboveljskimi rudarji

30.08.2013 16:04
Kategorija: Delovanje in dogajanjeVaruhinja človekovih pravic Vlasta Nussdofer je v torek, 27. 8. 2013, obiskala občino Trbovlje, kjer  od 26. do 28. avgusta v Mladinskem centru v Trbovljah poteka tradicionalni 44. seminar za pedagoške delavce zamejskih dijaških domov iz Trsta, Celovca in Gorice. Udeleženci seminarja so tudi vzgojitelji dijaških domov iz Ruš, Kranja, Kopra in Ajdovščine. Dogodek že štiriinštirideseto leto financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, izvaja pa ga Zavod Republike Slovenije za šolstvo. Namen in cilj seminarja je spoznavanje slovenske kulture, ohranjanje slovenskega jezika in plemenitenje strokovnega znanja pedagoških delavcev dijaških domov.

Varuhinjo je sprejel direktor Rudnika Trbovlje-Hrastnik Aleš Berger, jo seznanil z nastalo situacijo rudarjenja v Trbovljah in s problematiko odpuščanja presežnih delavcev, saj se rudnik predvidoma dokončno zapre z letom 2014. Z gosti iz zamejstva si je ogledala trboveljsko in hrastniško jamo, kjer  jih obiskal Perkmandeljc, rudarji pa so varuhinji predstavili zgodovino jame in ji simbolično podarili košček kolma (premoga).

Zatem jo je sprejel župan občine Trbovlje Vili Treven, ki ji je predstavil razvojne smernice Trbovelj in jo opozoril na socialno stisko in revščino trboveljskih ljudi, saj so Trbovlje občina z nadpovprečno stopnjo brezposelnosti (18,2%) in največjim številom upokojencev, kar še dodatno spodbuja socialno izključenost in vpliva na emigracijo prebivalcev, predvsem izobražencev,  v druge kraje Slovenije in v tujino.

V poznem popoldanskem času je bila gostja okrogle mize na temo Človekove pravice in svoboščine, kjer so skupaj z Alešem Guličem, nekdanjim direktorjem Urada za verske skupnosti, mag. Gordano Možina, podsekretarko Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve ter enake možnosti, Gorazdom Pučnikom, ravnateljem dijaškega doma Trst in dr. Olgo Dečman Dobrnjič, voditeljico okrogle mize in koordinatorico seminarja, razpravljali o vlogi varuhinje, pedagoških delavcev in družbe kot skupnosti pri varovanju človekovih pravic in svoboščin. Posebej so izpostavili vlogo države pri urejanju pravic in svoboščin, seveda pa so poudarili tudi pomembno vlogo posameznika in njegove odgovornosti do zdrave družbe.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.