Natisni vsebino

Varuhinja in ministrica Kopač Mrakova pozvali k sodelovanju in aktivnosti

01.10.2013 14:27
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki sta danes, 1. 10. 2013, ob svetovnem dnevu starejših in v okviru Festivala za 3. življenjsko obdobje v Ljubljani na pogovor sprejeli predstavnike organizacij in združenj starejših ter nevladnih organizacij. Poudarili sta pomen medsebojnega sodelovanja in sodelovanja med posameznimi inštitucijami.

Varuhinja je uvodoma poudarila, da se problematika, obravnavana na festivalu, dotika nas vseh. Le kakovostno življenja nas lahko osrečuje, je dejala. Kot varuhinja se nenehno srečuje s pobudami ljudi, ki govorijo o težkem življenju. "A to je razumljivo, saj se na varuha ne obrnejo tisti brez težav," je dejala. Ponovila je svoje zagotovilo, da se bo zavzemala za vse generacije.

Varuhinja je prisotne pozvala, naj pišejo in opozarjajo na krivice, če se jim dogajajo. Zavzema se tudi za bolj človeško komunikacijo med uradniki.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak pa je poudarila, da je le skupaj mogoče reševati težave. Prepričana je, da bi je medresorsko delo nujno, zato bo morda prihodnje leto sestava na sprejemu razširjena in bo poleg nje in varuhinje prisoten še kakšen drug minister ali ministrica, na primer iz ministrstva za zdravje.

Opozorila je na vse večje število starejših in na nujnost prilagajanja tem gibanjem , kar pa v Sloveniji ne potka prav dobro, saj se po njeni oceni preveč bojimo, da bomo storili napako, in se zato bojimo korakov naprej. Toda kraki naprej so potrebni, in sicer tako, da se bomo pogovarjali in "skupaj iskali optimalni kompromis, ki nas bo kot družbo peljal naprej", je dejala ministrica.

Ob vprašanju Zveze društev upokojencev Slovenije glede nove finančne perspektive je izrazila upanje, da bo Slovenija uspešna pri črpanju evropskih sredstev. V naslednji finančni perspektivi bi po njenem mnenju evropska sredstva lahko namenili tudi pomoči nevladnim organizacijam pri prijavah na razpise, je menila.

V povezavi z napovedanim zakonom o dolgotrajni oskrbi je zagotovila, da ne bo šlo za dvigovanje socialnih prispevkov. "Iz obstoječih prispevkov bomo vzpostavili nov prispevek, nujno pa bo tudi postaviti sistem novega zavarovanja in vanj vključiti vse," je dejala. Če bo prispevek okoli osem do 12 evrov, bo višina enotna, če pa bo višji, bo prispevek različen glede na socialno-ekonomski položaj posameznika, je pojasnila.

Sistem bodo povezali s socialnim podjetništvom, je napovedala. Tako bo to področje zelo pomembno tudi za ustvarjanje novih delovnih mest, to pa bo prispevek k izhodu iz krize, je poudarila.

Ob ugotovitvah predstavnikov Šenta, ki skrbi za področje duševnega zdravja, da morajo dnevne centre zapirati, namesto da bi jih lahko odpirali, je ministrica spomnila na nacionalni program socialnega varstva, ki poudarja pomen skupnostne obravnave. "V naslednjem letu bo več zadev financiranih iz evropskih sredstev in upajmo, da bomo razširili možnosti," je dejala.
Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.