Natisni vsebino

Varuhinja dobila četrtega namestnika

30.03.2016 11:30
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Poslanci Državnega zbora RS so v torek, 29. 3. 2016, s 60 glasovi za in 16 proti imenovali Miho Horvata za namestnika varuhinje človekovih pravic.

Varuhinja je pred poslanci izpostavila, da je pri iskanju novega namestnika opravila tudi nekaj pogovorov izven institucije, vendar imajo ljudje, s katerimi je govorila, že svojo karierno pot in vizijo bodočega službenega  življenja. Nenazadnje je mandat namestnika omejen na šest let in novi varuh ali varuhinja lahko zanj po izteku te dobe ne predlaga ponovnega imenovanja.

V nadaljevanju je varuhinja orisala nekatere kvalitete kandidata za namestnika. Dejala je, da je univerzitetni diplomirani politolog, ki pa se je že zaposlen pri Varuhu odločil še za dodiplomski in podiplomski-doktorski študij prava, kjer je že opravil vse izpitne obveznosti. Sicer pa ima MIha Horvat opravljen tudi strokovni izpit iz upravnega postopka druge stopnje za vodenje in odločanje v upravnih zadevah.

Pri Varuhu je doslej devet let delal kot svetovalec na področju pravosodja, obenem bil del ekipe državnega preventivnega mehanizma, katerega pristojnosti in naloge v Sloveniji izvršuje Varuh. Bil je tudi dejaven pri mednarodnem delovanju institucije, tako v tujini kot doma.

"Skratka, je mlad človek, visoko strokoven in zelo delaven, vreden vsega zaupanja in prepričana sem, da mu boste to priznali tudi vi s svojim glasom," je varuhinja še nagovorila poslance.

Novi namestnik varuhinje Miha Horvat je po glasovanju prisegel, da bo opravljal svojo nalogo na podlagi ustave in zakona, da bo varoval človekove pravice in temeljne svoboščine, da bo opravljal svoje delo vestno in nepristransko ter pri tem spoštoval načela pravičnosti in dobrega upravljanja.

Namestnik Horvat bo pri Varuhu nasledil Jerneja Rovška, ki se je upokojil 29. februarja letos. Rovšek je bil za namestnika varuhinje septembra 2014 izvoljen že četrtič. DZ ga je razrešil konec januarja. Varuhinja je tako na seji mandatno - volilne komisije in znova včeraj na 17. redni seji državnega zbora pojasnila, da je zanj predvidevala, da svojega mandata morda ne bo izkoristil v celoti. Kljub temu pa se ji ni zdelo pravično, da bi človeka, ki je pripravil Zakon o varuhu človekovih pravic (ZVarCP), sooblikoval institucijo in več kot 20 let v njej tudi delal, tik pred upokojitvijo postavila na nižje delovno mesto. Edino pravično je bilo, da je ostal do upokojitve njen prvi namestnik, je poudarila.

Varuh ima sicer najmanj dva in največ štiri namestnike. Namestnika imenuje na predlog varuha državni zbor, mandatna doba namestnikov traja šest let, po poteku mandata pa so lahko ponovno imenovani.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.