Natisni vsebino

Varuhinja včeraj poslovala v Kočevju, uspešen tretji Večer z Varuhom

13.12.2013 12:30
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Varuhinja človekovih pravic je včeraj, 12. 12. 2013, skupaj s sodelavci poslovala v Kočevju, zvečer pa bila aktivna udeleženka tretjega Večera z Varuhom.
Dopoldne se je srečala z županom Kočevja dr. Vladimirjem Prebiličem, ki jo je seznanil s stanjem v občini, svoje ugotovitve pa je predstavila na krajši novinarski konferenci po pogovorih s 15 pobudniki. Letos se je na vseh poslovanjih pogovarjala skupaj že z 295 pobudniki, lani je bilo opravljenih 140 pogovorov).

Varuhinjo je v pogovoru z županom presenetila kar 23 –odstotna strukturna, dolgotrajna brezposelnost, vesela pa je, da občini uspeva črpanje evropskih sredstev za urejanje različnih vprašanj. Med temi je tudi ureditev infrastrukture v treh romskih naseljih, kar varuhinja pozdravlja. Župan jo je seznanil, da pri vseh teh projektih potekajo tudi intenzivni pogovori z ne-romskim prebivalstvom.

Tem bodo infrastrukturo uredili z naslednjim evropskih projektom, ki bo namenjen za to, saj iz projektov, ki so namenjeni urejanju romskih vprašanj, tega ne more narediti. Poudaril je tudi, da Rome skušajo tudi zaposliti in da si prizadevajo za njihovo integracijo tudi z romskimi pomočniki. Zavzemajo se tudi za sistemsko izobraževanje teh pomočnikov.

Dr. Prebilič je poudaril, da jim je v občini uspelo pridobiti evropska sredstva za kar štiri projekte, namenili so jih za energetsko sanacijo objektov. Varuhinjo je seznanil tudi z obnovo šol, ki so pogorele, in s stanjem na področju predšolskega varstva ter reševanjem primerov vandalizma.

V občini se trudijo subvencionirati najemnine in urejati stanovanjsko problematiko. Primerov deložacij je malo, nimajo pa bivalnih enot je varuhinjo še seznanil župan Prebilič.

Varuhinja in župan sta nekaj besed namenila še problematiki med kmeti in lovci, kjer zaradi sistemskih neurejenosti občasno vladajo nekatere napetosti, kot je varuhinjo seznanil župan.

Varuhinja je po pogovorih s pobudniki na novinarski konferenci povedala, da se je tudi v pobudah odražala socialna stiska prebivalstva, o kateri sta zjutraj govorila z županom. Varuhinja pričakuje, da bo po spremembi socialne zakonodaje opazno izboljšanje za številne ranljive skupine.

Poudarila je tudi, da bo 19. 12. 2013 na iniciativo Varuha človekovih pravic in Odvetniške zbornice Slovenije potekal dan brezplačne pravne pomoči oziroma pro bono dan, in da so nekaj pobudnikov napotili na to rešitev.

Namestnik varuhinje Tone Dolčič je povedal, da Varuh pogosto opaža nevestno delo odvetnikov, ki se zadovoljijo se s pisanjem odškodninskih zahtev, medtem ko so težave tistih, ki se nanje obrnejo velikokrat kompleksnejše.

Zvečer sta se varuhinja in župan skupaj z drugimi uglednimi gosti srečali na Večeru z Varuhom. Na odlično obiskanem večeru so se številni udeleženci dogodka seznanili s primerom diskriminacije na podlagi spola, izobrazbe in porekla, načini za iskanje rešitev v primerih diskriminacije. Po predstavi gledališča zatiranih pa je stekla burna in zanimiva razprava o možnostih za rešitev predstavljenih kršitev pravic.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.