Natisni vsebino

Varuhinja človekovih pravic obiskala Inšpektorat RS za notranje zadeve

04.12.2013 10:37
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je na povabilo glavnega inšpektorja za notranje zadeve mag. Mitje Perka v torek, 3. 12. 2013, z namestnikom Ivanom Šelihom in svetovalcem pri Varuhu Robertom Gačnikom obiskala Inšpektorat RS za notranje zadeve.  

Glavni inšpektor je najprej predstavil vse inšpektorje, ki izvajajo inšpekcijski nadzor s področja notranjih zadev. Predstavil je področja, kjer Inšpektorat RS za notranje zadeve izvaja inšpekcijski nadzore. Ob tem je izpostavil, da je je največje število inšpekcijskih nadzorov (približno dve tretjini) opravljenih s področja zasebnega varovanja. To področje je tudi sicer najbolj problematično  s področja varovanja človekovih pravic.

Glede zasebnega varovanja je varuhinjo zanimalo število pritožb državljanov, ki jih obravnava Inšpektorat RS za notranje zadeve na letni ravni. Glavni inšpektor je pojasnil, da letno obravnavajo med 70 in 80 pritožb državljanov. Ob tem je poudaril, da Inšpektorat RS za notranje zadeve vsako pritožbo, tudi če je anonimna, obravnava in pritožniku odgovori.

V nadaljevanju je predstavil  problematiko nerešenih zadev iz preteklih let, ki jo morajo inšpektorji reševati poleg rednega pripada novih zadev. Prav tako je izpostavil problematiko razporejanja inšpektorjev, zlasti v nočnem času na dela in naloge s področja delovnopravne zakonodaje.

Varuh človekovih pravic RS do sedaj ni prejemal pritožb glede dela Inšpektorata RS za notranje zadeve. Varuhinja s sodelavci je izrazila željo po dobrem sodelovanju tudi v prihodnje.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.