Natisni vsebino

Varuhinja bo na kršitve pravic vojakov opozorila ministra

04.03.2014 16:17
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuh človekovih pravic RS z zaskrbljenostjo spremlja stanje zaposlenih v Slovenski vojski. Ne samo finančne težave, temveč tudi druge okoliščine dela pripadnikov Slovenske vojske vplivajo na zadovoljstvo in uspešnost dela Slovenske vojske. Zato se je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer odločila in povabila predstavnike vojaških sindikalnih organizacij, da jo seznanijo s socialnim položajem in siceršnjim stanjem pripadnikov.

Vabilu so se odzvali predstavniki Sindikata vojakov Slovenije – SVO in Sindikata Ministrstva za obrambo – SMO, s svojimi stališči pa so zastopali tudi predstavnike Sindikata vojske, obrambe in zaščite – SVOZ, ki se srečanja v prostorih Varuha danes, 4. 3. 2014, niso mogli udeležiti.

 

Zvočna izjava varuhinje po srečanju (MP3)

Zvočna izjava predsednika Sindikata vojakov Slovenije (SVO) Gvida Novaka (MP3)

Zvočna izjava predsednika Sindikata Ministrstva za obrambo (SMO) Darka Milenkoviča (MP3)


Sogovorniki so varuhinjo opozorili na nekatere Varuhu že znane in v poročilih za državni zbor in vlado izpostavljene teme, ki pa se po njihovem mnenju ne le ne spreminjajo, ampak še slabšajo. Seznanili so jo z upokojevanjem vojaških oseb, z zaposlovanjem za določen čas, s preštevilnimi dolgo trajajočimi tožbami pred sodišči in drugimi perečimi temami. Dotaknili so se tudi posredovanja vojske ob naravnih nesrečah in misij v tujini.

Varuhinja je po srečanju dejala, da je karierna pot vojakov izredno vprašljiva, zlasti zaradi omejitve zaposlitve do 45 leta in zaradi zaposlovanja za določen čas. Vprašala se je, ali je taka zaposlitvena politika glede na vložek v posameznega vojaka smiselna. Skrbi jo revščina med vojaki, njihovi nizki prejemki in plačni razredi, ki jih dosegajo, ter položaj invalidov v vojski. Zaskrbljena je tudi, ker mora vse preveč vojakov po svojo pravico na sodišča, je pa izrazila zadovoljstvo, da se jih vse več svojih pravic zaveda.
 
Varuhinja se bo po temeljiti analizi vseh težav vojakov pogovorila z ministrom za obrambo Romanom Jakičem in ga opozorila na kršitve pravic vojakov.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.