Natisni vsebino

Varuh za večjo participacijo otrok v družbi

13.04.2015 17:05
Kategorija: Delovanje in dogajanjeVaruhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes, 13. 4. 2015, pozdravila mlade parlamentarce, ki so se zbrali na 25. zasedanju otroškega parlamenta. Spomnila je tudi na 25-letno tradicijo otroških parlamentov o različnih temah. Letošnja tema po njenem mnenju kaže na to, kako pomembno je, da se vsi, predvsem pa mladi, izobražujejo in dosežejo svoje ideale. Zahvalila se je ZPMS-ju za podporo otroškemu parlamentu vsa leta. Mladim je zaželela veliko optimizma, ki ga bodo glede na čase, v katerih živijo, še kako potrebovali. Opozorila jih je tudi na projekt Zagovornik - glas otroka.

Namestnik varuhinje Tone Dolčič pa jih je povabil na posvet o participaciji otrok, ki bo letos novembra.

Zasedanja se je udeležila tudi svetovalka pri Varuhu Liana Kalčina, ki je pred 25. leti kot sodelavka ZPMS, prostovoljka organizacije pa je še danes, prispevala k razvoju ideje in prakse otroških parlamentov.

Mladi so na tokratnem parlamentarnem zasedanju govorili o izobraževanju in poklicni orientaciji ter izpostavili dileme o poklicih prihodnosti in poudarili pomembnost vsakega poklica. Izrazili so željo po več predstavitvah poklicev, da bi lažje izbrali.

Okoli sto parlamentarcev, ki so se iz osnovnih šol iz vse Slovenije zbrali na zasedanju 25. nacionalnega otroškega parlamenta v organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenija, je razpravljajo sprva v delovnih skupinah, nato pa na plenarnem delu.

Glede vprašanja poklicev prihodnosti so mladi sprožili različne dileme. Po mnenju nekaterih bosta pri njih pomembna iznajdljivost in inovativnost. Poklice prihodnosti vidijo predvsem v novih znanosti, genetiki, robotiki, astronomiji ter tudi v kmetijstvu in varstvu okolja. V Sloveniji bi se morali po mnenju nekaterih bolj osredotočiti na izkoriščanje naravnih danosti ter na teh področjih, kot sta poljedelstvo in turizem, poiskati čim več poklicev.

Po mnenju drugih pa poklicev prihodnosti ni, temveč so samo tisti poklici, ki so jih opravljali včasih, in tisti, ki so nastali na novo. Tako ni zagotovila, da bo poklic, ki je popularen sedaj, popularen tudi po koncu šolanja. Zato se o svojem poklicu mladi ne bi smeli odločati glede na trenutno povpraševanje, so poudarili.
V razpravi o tem, da so vsi poklici pomembni, so mladi poudarili, da so nekateri poklici tudi zaradi industrializacije in vpliva medijev manj priljubljeni, a so ne glede na to potrebni. "Mediji in starši nam vsiljujejo predsodke pred poklici, ki danes v družbi nimajo ugleda. A vsak poklic je pomemben, vsakdo bo kdaj potreboval tesarja, vodovodarja ali čistilko," so opozorili.

Ob tem so osnovnošolci izrazili željo po več informativnih dneh, na katerih bi si lahko ogledali več srednjih šol. Da bi se bolje seznanili z različnimi poklici, si želijo tudi več predstavitev poklicev v medijih in na šolah, predlagajo tudi, da bi po zgledu športnih, naravoslovnih in kulturnih dni na šole uvedli karierne dneve.
Mladi so kritično ocenili tudi nizko udeležbo poslancev pri razpravi, nekaj vprašanj so zastavili tudi gostom, med katerimi je bil tudi premier Miro Cerar. Ta je na vprašanje, kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj pomembni, odgovoril, da svet potrebuje mavrico poklicev. Na kratek rok pa v družbi vendarle ugotavljajo smernice in trende, da v Sloveniji denimo primanjkuje znanj s področja tehničnih poklicev, je dejal, a obenem mladim svetoval, da dosežejo čim več znanj.

Poudaril je tudi, da ni nujno, da bo posameznik v življenju opravljal samo eno stvar, zato je pomembno, da se pripravimo na to, da bomo menjali poklice.
Na vprašanje, kako lahko država mladim sistemsko in finančno pomaga pri izobraževanju, je premier odgovoril, da znanje je in mora biti vrednota vsake družbe, ki želi napredovati in tako tudi mladim rodovom omogočiti razvoj in spodobno življenje. Naloga države po njegovih besedah je, da kljub težki finančni situaciji ne pozabi na razvoj šolstva in znanosti. Tako si prizadevajo sredstva, kolikor jih je na voljo, pravilno razporejati, ob tem pa morajo paziti na vse stopnje izobraževanja, je poudaril.

Izmed osmih predlaganih tem so mladi parlamentarci za otroški parlament v prihodnjem letu izbrali temo pasti in mladostništvo.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.