Natisni vsebino

Varuh spoznavno s predstavniki združenj in skupnosti občin

07.06.2019 14:30
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na spoznavni sestanek sprejel predstavnike Združenja občin Slovenije, Skupnostjo občin Slovenije in Združenjem mestnih občin Slovenije.

Uvodoma je predstavil vizijo sodelovanja z lokalnimi skupnostmi, katerega glavni namen je delati v dobrobit državljank in državljanov. Poudaril je, da sodelovanje Varuha z občinami že poteka, in sicer enkrat mesečno delujejo po različnih občinah po Sloveniji. Med drugim je pohvalil primere dobrih praks občin, ki imajo organizirano brezplačno pravno pomoč.

Predsedniki vseh treh združenj so se zahvalili za povabilo in pohvalili pristop varuha človekovih pravic k sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. Poudarili so, da se župani večkrat znajdejo v koži varuha človekovih pravic, saj so občani, ki se znajdejo v taki ali drugačni stiski najprej obrnejo na občine in nanje.

Udeleženci sestanka so odprli veliko tem in področij, ki bi jim bilo treba posvetiti več pozornosti. Opozorili so, da vsi občani še vedno nimajo zagotovljene osnovne pravice do čiste pitne vode. Izpostavili so romsko problematiko, kjer pa je tudi zaznati velike razlike med romsko populacijo v Pomurju in na Dolenjskem. Govorili so tudi o stanovanjski problematiki, s katero se srečujejo občine, različnih socialnih politikah v občinah in skrbi za različne starostne populacije.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.