Natisni vsebino

Varuh si je ogledal hmeljišča v Mislinjski dolini

08.05.2019 20:21
Kategorija: Delovanje in dogajanjeVaruh človekovih pravic Peter Svetina si je s sodelavci 8. 5. 2019 v Slovenj Gradcu in Šmartnem ogledal hmeljišča, ki so zrasla v zadnjih letih in na problematiko katerih Varuha človekovih pravic RS opozarja Civilna iniciativa za varovanje okolja in zdravja občanov Slovenj Gradca – CIVOZ.

Ta opozarja na kršenje pravice do zdravega okolja, ki jo tudi prebivalcem mislinjske doline zagotavlja 72. člen Ustave RS. Med drugim so kot problematično izpostavili škropljenje zasevkov hmelja, ki zaradi zaprtosti doline prebivalcem škoduje še bolj, kot bi sicer. Opozorili so tudi na problematično bližino hmeljišč naseljem in tudi šolskemu prostoru, na ostanke vezic iz plastike, ki se po obiranju pridelka zaorjejo v zemljo, in neurejenim problemom odpadne hmeljine, ki se odlaga na črnih odlagališčih. Razočarani so nad odzivnostjo institucij, na katere so se obrnili pri uveljavljanju svoje pravice do zdravega okolja.

Varuh človekovih pravic RS se je s to problematiko začel ukvarjati na lastno pobudo že leta 2017, varuh Peter Svetina pa je zaskrbljenim prebivalcem ponudil pomoč pri neodzivnosti institucij, ki bi morale najti ustrezne rešitve.Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.