Natisni vsebino

Varuh s predstavniki civilne družbe, ki skrbi za tujce, azilante in begunce

21.06.2014 09:26
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, njena namestnika Jernej Rovšek in Ivan Šelih ter svetovalka pri Varuhu Petra Komel so v četrtek, 19. 6. 2014, dan pred svetovnim dnevom beguncev, v prostorih Varuha človekovih pravic RS sprejeli predstavnike nevladnih organizacij na področju tujcev, azilantov in beguncev.

Srečanja so se udeležili predstavniki Pravno-informacijskega Centa, Amnesty International Slovenije, Jezuitskega združenja za begunce Slovenije in Matevž Krivic.
 
Govorili so o različnih problematikah, s katerimi se srečujejo nevladne organizacije na področju dela s tujci. Posebno pozornosti so namenili

  • spoštovanju načela nevračanja v postopkih mednarodne zaščite, kjer pride do trčenja s postopki za izročitev tujca
  • kazenskemu pregonu prosilcev za mednarodno zaščito zaradi ponarejenih dokumentov,
  • problematiki nadzora kakovosti in etičnosti prevajalcev ter
  • neustreznega sodelovanja med ministrstvom za notranje zadeve in mednarodnimi organizacijami, ki nudijo pomoč nacioanlnim organom pri prevajanju iz redkih jezikov.

Omenili so tudi dolgotrajnost postopkov pri prosilcih za mednarodno zaščito, vendar je tu trend pozitiven, med drugim, tudi zaradi velikega upada prosilcev za mednarodno zaščito.

Največji delež prosilcev predstavljajo Sirijci, Kubanci ter državljani bivših jugoslovanskih republik. Varuh je bil presenečen, ker nekateri organi za neizvajanje zakonodaje, krivijo nepopolnost računalniškega sistema.

Govorili so tudi o izbrisanih. Predstavnica Amnesty International je poudarila nujo po integracijskem paketu za tiste tujce, ki so se vrnili ali se bodo vrnili v Slovenijo na podlagi pozitivne odločbe po ZUSDDD.
    


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.