Natisni vsebino

Varuh pravic gledalcev in poslušalcev pri varuhinji

08.05.2014 15:20
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, njen namestnik Jernej Rovšek in strokovni sodelavec Gašper Adamič so se danes, 8. 5. 204, srečali z varuhom pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija mag. Ladom Ambrožičem (varuh PGP), ki je predstavil svoje delo in poročilo za preteklo leto.

Pri Varuhu človekovih pravic ugotavljamo, da je varuh PGP v zadnjem času izboljšal svoj način dela in komunikacijo s poslušalci in gledalci, ki se obračajo nanj. Seveda pa je njegova odzivnost odvisna tudi od njegovega položaja znotraj javnega zavoda ter odzivnosti in sodelovanja vodstva, urednikov in novinarjev. Sogovorniki so se strinjali, da bi položaj in naloge varuha PGP morali biti bolje opredeljeni v zakonu in splošnih aktih RTV Slovenija.

Varuh PGP mora imeti položaj in pooblastila, ki mu omogočajo dovolj učinkovito in neodvisno obravnavo pritožb gledalcev in poslušalcev, ki so tudi pomembni plačniki programov javnega zavoda, zato je ustrezna odzivnost na njihove pritožbe zelo pomembna. Varuh PGP bi moral imeti kot podlago za svoje delo tudi bolj jasno opredeljena poklicna merila in standarde, na katere se bo se opiral pri obravnavi posameznih pritožb. Zaradi velikega števila pritožb in kadrovskega manjka (varuh PGP dela sam) je takšen način dela sedaj težko izvedljiv, zato bi bilo po mnenju Varuha to institucijo treba tudi kadrovsko okrepiti. Sogovorniki so menili, da bi vodstvo RTV Slovenija to moralo prepoznati kot pomemben ukrep pri krepitvi javne podobe RTV Slovenija.  


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.