Natisni vsebino

V Istanbulu o učinkovitosti ombudsmanov in ukrepih zoper rasizem, ksenofobijo in sovražni govor

28.09.2017 09:35
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Namestnik varuhinje Ivan Šelih se je od 24. do 26. 9. 2017 v Istanbulu v Turčiji udeležil mednarodne konference ombudsmanov, na kateri so sodelovali ombudsmani oziroma predstavniki ombudsmanskih inštitucij iz več kot 40 držav.

Osrednja tema pogovorov je bila vloga in učinkovitost ombudsmanskih inštitucij, ovire pri obravnavanju pobud in možnosti ukrepanja. Poudarjeno je bilo, da se učinkovitost ombudsmana meri zlasti po tem, koliko je ta v družbi viden oziroma prepoznan ter po njegovi pomembnost in vplivu pri oblikovanju varstva človekovih pravic in pravni varnosti v državi. Udeleženci so govorili tudi o boju zoper rasizem, ksenofobijo in sovražni govor.

Namestnik Šelih je v okviru konference sodeloval tudi na sestanku upravnega odbora združenja mediteranskih ombudsmanov, katerega član je tudi Varuh človekovih pravic RS. Na sestanku je bil dogovorjen program dela združenja za letošnje in naslednje leto, pa tudi povezovanje z ostalimi mrežami ombudsmanov oziroma institucij za varstvo človekovih pravic.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.