Natisni vsebino

Stališče Varuha do postavitve ograje

05.11.2015 15:23
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuh človekovih pravic RS (Varuh) je z morebitno postavitvijo ograje seznanjen iz poročanja medijev. Iz tega je mogoče razbrati, da gre pri postavitvi ograje zgolj za regulacijo vstopanja v državo, ne pa tudi za zapiranje meja.

Sama postavitev ograje še ne pomeni kršenja človekovih pravic. Tudi če bi bila ograja postavljena, bi begunci lahko vstopali v Slovenijo in zaprosili za mednarodno zaščito, če bi to želeli, ali nadaljevali pot v druge države. Je pa postavitev fizičnih ovir skrajni ukrep, ki bi ga bilo treba uporabiti le, če na drug način ne bo mogoče reševati aktualnega problema migracij. Seveda je odločitev o postavitvi politične narave.

Varuhinja znova opozarja, da bi bilo nujno zagotoviti humane prevoze beguncev na želene destinacije, da se zmanjša trpljenje vseh, posebej najšibkejših na tej poti: otrok, nosečnic, starejših in invalidov. Po mnenju Varuha bi odločitev o takšnem, bolj humanem, prehodu beguncev iz vstopnih v ciljne države morala biti že davno sprejeta na ravni Evropske Unije. Ker pa ta vse doslej ni pokazala enotnosti in sposobnosti sprejemanja odločitev o reševanju te velike humanitarne krize, je očitno ena od posledic tovrstne neodzivnosti odločitev posameznih držav o dodatnih ukrepih za zaščito svojih meja in meja EU.Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.