Natisni vsebino

Stališče Varuha do minimalne plače in dodatkov za delo

15.05.2015 16:48
Kategorija: Delovanje in dogajanjeVaruh človekovih pravic RS (Varuh) spremlja pogajanja sindikatov v zvezi z minimalno plačo. Varuh podpira predlog sindikatov, da se iz minimalne plače izvzamejo dodatki za nočno in nedeljsko delo ter delo ob praznikih. Trenutna ureditev ne razlikuje dela glede na delovne pogoje, saj vsi prejemniki minimalne plače prejmejo enak znesek.

Varuh tudi opozarja, da bi bilo pri opredelitvi minimalne plače smiselno preučiti tudi druge dodatke in preprečiti neenakost med zaposlenimi. Dodatki običajno pripadajo zaposlenim po navadi zaradi težjih delovnih pogojev.
Varuh poziva državo, da tudi z novo določitvijo minimalne plače odpravi razlike med delavci, ti morajo biti za enako delo plačani enako, pogoji dela pa ovrednoteni posebej.

Država je zavezana uresničevati pravice do svobodne izbire dela in pravice iz dela. V zvezi s prvimi Varuh pričakuje več napora pri vzpostavljanju pogojev za zaposlovanje in zmanjševanje prekarnih oblik dela. V zvezi z drugimi pa Varuh pričakuje večji nadzor nad kršitelji pravic zaposlenih in njihovo dosledno sankcioniranje.
Tudi minimalna plača bi morala biti dovolj visoka za preživetje tistih, ki delajo, saj sicer z iskanjem pomoči pri humanitarnih organizacijah izgubljajo dostojanstvo.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.