Natisni vsebino

Varuh in MI: Ustanovitev NIČP nujna

06.02.2014 10:15
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v sredo, 5. 2. 2014, v prostorih Varuha skupaj s svojima namestnikoma mag. Kornelijo Marzel in Jernejem Rovškom srečala s predstavnicami Mirovnega inštituta Majdo Hrženjak, Katarino Vučko, Majo Breznik, Lano Zdravković in Brankico Petkovič.

Slednja je predstavila aktivnosti Mirovnega inštituta na področju medijev. Govorili so še o izbrisanih in delovnih razmerja, posebej nestandardnih, prekarnih oblikah zaposlovanja. Izpostavili so tudi izvajanje aktivnega državljanstva, zlasti v luči lanskoletnih protestov, in se ukvarjali z vprašanjem kriminalizacije le-tega.

Tako predstavniki Varuha kot predstavnice Mirovnega inštituta so zaskrbljeni nad krčenjem finančnih sredstev inštituta, ki ima kot raziskovalni zavod in nevladna organizacija na področju človekovih pravic v slovenskem prostoru že dolgoletno tradicijo in vidne ter pomembne rezultate delovanja. Zaradi finančnih omejitev bo moral Mirovni inštitut določene aktivnosti, predvsem na področju medijev, opustiti.

Sogovorniki so se strinjali, da je v Sloveniji nujna ustanovitev nacionalne institucije za varstvo človekovih pravic (NIČP). Namestnik varuhinje Jernej Rovšek je gostje seznanil z idejo Varuha, da bi po Pariških načelih kot center in posvetovalni organ NIČP delovala pri Varuhu. Seveda pa je tudi njena ustanovitev odvisna od finančnih možnosti.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.