Natisni vsebino

Sporočila nagrajenke z Rožo mogoto enaka Varuhovim priporočilom

08.03.2017 15:33
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Namestnica varuhinje človekovih pravic dr. Kornelija Marzel se je ob mednarodnem dnevu žena, 8. marcu, udeležila podelitve Rože Mogote v organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Tokratni dogodek je bil že deseti po vrsti, letošnjo Rožo Mogoto je za dosežek leta za enake možnosti žensk in moških prejela Marjeta Mušič, zaposlena v družbi Dipo d. o. o. , prej predsednica sindikata v družbi Rutar Marketing d. o. o. , Rutar Center Maribor.

Priznanje je prejela za izjemni pogum pri prizadevanjih za odpravo diskriminacije pri svobodnem združevanju in opravljanju sindikalne dejavnosti ter pri odpravi šikaniranja na delovnem mestu pred sodiščem. Nagrajenka se je za pravico do sindikalnega organiziranja in proti šikaniranju na delovnem mestu borila pet let. Na koncu je na sodišču zmagala.

Njeno ravnanje ima pomembno sporočilno vrednost, da tisti, ki kršijo pravice do svobodnega združevanja in izvajate nasilje nad delavci, niso nedotakljivi, saj so za svoja početja lahko kaznovani. Pomembno je tudi sporočilo žrtvam, da jim ni treba trpeti, pač pa se lahko uprejo. Varuh ocenjuje, da je sodba zanimiva tudi z vidika sodne prakse, saj jo je možno uporabiti tudi v drugih podobnih primerih. Varuh človekovih pravic RS namreč vsa leta vztrajno poziva državo, naj poskrbi, da se kršiteljem zlorabe pravic ne bodo splačale in da bodo za svoja dejanja kaznovani.

S prireditvijo ob mednarodnem dnevu žena Zveza svobodnih sindikatov opozarja, da ekonomska, politična in socialna enakopravnost žensk ni samoumevna. Že izbojevane pravice žensk je treba varovati, kar je možno doseči le z nenehno aktivnostjo celotne družbe in tudi zato je treba sporočilo dneva žena ohranjati in ga negovati. Da se ne bi zgodovina ponovila.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.