Natisni vsebino

Spet delovno z ministrom Pikalom

08.04.2014 16:20
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je s sodelavci danes, 8. 4. 2014, na delovni obisk znova sprejela ministra za izobraževanje, šolstvo in šport dr. Jerneja Pikala z njegovo ekipo.


Govorili so o

  • gradnji osnovne šole dr. Ljudevita Pivka na Ptuju,
  • pobudi staršev otrok z Downovim sindromom (DS) za ustanovitev dnevnega centra za mladostnike in odrasle osebe z DS,
  • problematiki vključevanja otrok in mladostnikov v zavode za izobraževanje mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi motnjami in delovanje teh zavodov,
  • pobudah v zvezi z uvajanjem šolskih uniform,
  • problematiki močno povečanih koncentracij radona v prostorih Osnovne šole Črni vrh.

Varuhinja in minister za sodelovanje med institucijama ocenila kot dobro in srečanja kot koristna.

Po srečanju sta varuhinja in minister podala skupno izjavo z javnost.

Zvočni posnetek izjave (MP3)

Minister je kot  nesprejemljivo ocenil, da se na plečih otrok bijejo lokalni interesi. Bilo bi prav, da se občine čim prej dogovorijo o deležih pri projektu, o svojih vlogah v njem in gradnjo izvedejo. Varuhinja pa je poudarila, da bo Varuh še naprej spremljal projekt izgradnje, saj je nesprejemljivo, da ti otroci ostajajo nevidni.

V zvezi z ustanovitvijo centra za otroke in odrasle z Downovim sindromom sta varuhinja in minister poudarila nujnost medresorskega delovanja, saj je problematiko nujno reševati celostno. Minister pa je javnosti predstavil še načrte v zvezi z vzpostavitvijo dnevnih strokovnih centrov.

Varuhinja je pri vključevanju otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami v zavode za izobraževanje poudarila, da je tudi tu potreben celosten pristop, posebno pozornost pa je nujno posvetiti temu, da so v teh zavodih združeni tako storilci kaznivih dejanja kot otroci, ki so tja nameščeni po odločbah centrov za socialno delo. Povedala je še, da bomo predvidoma v začetku junija o tem pri Varuhu govorili s štirimi ministri, za pravosodje, zdravje, delo in izobraževanje. Minister je še dejal, da so na tem področju že predvidene spremembe v noveli Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, na podlagi katerega bodo izdelali pravilnik o nameščanju teh otrok na načine, ki ne bodo diskriminatorni.

V zvezi z povečano vsebnostjo radona v objektih v Črnem vrhu nad Idrijo je minister še povedal, da na tem projektu sodelujejo z občino, ki mora kot ustanoviteljica pripraviti vso potrebno dokumentacijo za sanacijo objektov. Varuhinja pa je ob tem še poudarila, da bo moral prihodnji minister ali ministrica za zdravje vzeti v ozir tudi zdravstveni vidik tega problema, to je med drugim pregled otrok, ki so bili dlje časa izpostavljeni sevanju.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.