Natisni vsebino

Skrb za otroke v razveznih postopkih nujna

13.11.2013 14:23
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes, 13. 11. 2013, obiskala stavkajočega pred centrom za socialno delo Vič. Obljubila mu je, da bo njegov primer obravnavala in ga z ugotovitvami seznanila.

Varuhinja ob tem opozarja, da konkretni primer zadeva mladoletna otroka, ki ju je treba tudi medijsko zaščititi in delovati v njuno največjo korist. Varuh človekovih pravic RS bo poskrbel, da bo otrokoma dodeljen zagovornik, ki je glas otroka v situacijah, ko pride do razveze in v postopkih pred organi, ko je potrebno slišati otrokov mnenje.

Varuhinja še ugotavlja, da ta in podobni primeri odstirajo izredno tematiko, težavnosti razhodov nekdanjih partnerjev, ki se včasih ne zavedajo, da ostajajo starši tudi, če se razidejo. Varuhinja opozarja, da imajo otroci pravico do obeh staršev, vendar vse prevečkrat postanejo »orodje« za dosego ciljev enega ali obeh v sporu. Največja tragedija teh primerov je poleg tega to, da starši pozabijo na največji interes otroka, in tudi, da z njim manipulirajo za dosego svojih ciljev, še opozarja. Zato morajo organi, ki skrbijo za pravice družin, ukrepati, še preden do manipulacij sploh lahko pride.

Ali so kršene pravice kateremu od staršev v razveznem postopku sicer odločajo sodišča. V postopkih so zaslišani tudi izvedenci, predstavniki organov, ki so delali z družino, in drugi, kljub temu pa so odločitve sodišč velikokrat težke. Varuhinja si bo prizadevala, da bodo odločitve tudi čim hitrejše, zato še enkrat poudarja, da morajo vsi vpleteni v postopke, v katerih so otroci, delovati visoko strokovno, po možnosti s specializiranimi znanji in hitro.

Varuhinja ocenjuje, da bi za natančno sliko stanja na področju razveznih postopkov bila dobra osnova analiza teh postopkov na sodiščih. Pri Varuhu pa sicer iz prejetih pobud ugotavljamo, da se vse več očetov obrača na nas, večinoma v želji po več ali kvalitetnejših stikih z otroki. Veliko jih pristaja na to, da so otroci ob razvezah dodeljeni materam, so pa tudi očetje, ki svoje otroke želijo pri sebi, ker menijo, d bi bilo tako zanje bolje poskrbljeno.

Varuhinja načrtuje prihodnje leto posvet, s katerim si bomo »nalili čistega vina« o tej problematiki. Iskali bomo odgovore o tem, komu so kršene pravice, katere in zakaj ter kako bi bilo kršitve mogoče preprečiti.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.