Natisni vsebino

Prvi Večer z Varuhom na Ravnah na Koroškem uspel!

15.10.2013 15:00
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Na Ravnah na Koroškem je v ponedeljek, 14. 10. 2013, potekal prvi izmed desetih dogodkov poimenovanih Večer z Varuhom, ki ga je gostila Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika. V prijetnem ambientu se je zbralo staro in mlado ter s svojim aktivnim sodelovanjem prispevalo k sproščenemu vzdušju ter uspešno izvedenem dogodku.

V uvodnem delu je Blaž Vrečko Ilc v imenu raziskovalcev s Fakultete za družbene vede predstavljen projekt. Na kratko je povzel opravljene raziskovalne aktivnosti in predstavil priročnik, ki na kratko naslavlja osnovne informacije o Listini Evropske unije o temeljnih pravicah ter kam se obrniti v primeru kršitev človekovih pravic.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussodrfer je v uvodnem nagovoru izpostavila pomembnost srečevanja s prebivalci v lokalnih okoljih ter se zahvalila raziskovalcem s Fakultete za družbene vede, da lahko tudi v okviru dogodkov Večer z Varuhom spregovori o možnostih razreševanja kršitev človekovih pravic. Listina Evropske unije o temeljnih pravicah za varuhinjo predstavlja pomemben dokument, stičišče pravic, ki jih imamo kot državljani Evropske unije, poudarila pa je da jo zanima predvsem uresničevanje pravic, ki jih določa listina. Nakazala je tudi, kam se lahko za pomoč pri uresničevanju svojih pravic obrnejo prizadeti posamezniki in skupine.

Osrednji del dogodka je bila predstava gledališča zatiranih, ki je pod mentorstvom Nene Močnik s Fakultete za družbene vede odigrala predstavo na tematiko diskriminacije in kršitev socialnih pravic.

Inkluzivna metoda gledališča zatiranih, kjer lahko udeleženci dogodka intervenirajo v predstavo in izrazijo svoje ideje, kako bi se lahko kršitve odpravilo ter kako postopati da do kršitev ne bi prišlo, je dodobra razvnela občinstvo. Udeleženke in udeleženci dogodka so izvedli številne intervencije in postavljali vprašanja, na katera je odgovarjala varuhinja. Med drugim je poudarila, da nas povezave posameznikov v lokalni skupnosti lahko omogočijo večje spoštovanje njihovih pravic in manj samovolje lokalnih oblasti ter opozorila, da se pravice varujejo najprej v domačem okolju in ne šele v "velikih osrednjih institucijah".

V pogovoru so akterji in udeleženci opozorili še na obstoj zakonskih "lukenj" in vloge institucij, da te "luknje" zamašijo, na depriviligiran položaj koroške regije in na beg možganov iz regije.

Varuhinja pa je opozorila tudi, da si pri Varuhu prizadevamo okrepiti možnost dostopa do brezplačne pravne pomoči, saj ugotavljamo, da prav tisti, ki jo najbolj potrebujejo, najtežje pridejo do nje. Orisala je še nekatere podrobnosti delovanja Varuha in možnosti za ukrepanje.

Po pogovoru so bile nekatere teme in odprta vprašanja reševana tudi v neformalnem druženju  udeležencev z igralkami, raziskovalci s Fakultete za družbene vede ter varuhinjo človekovih pravic s sodelavci.


Vir: VČP in http://www.vecerzvaruhom.si/

 

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.