Natisni vsebino

Predstavitev publikacije Otrokove pravice v Sloveniji: od normativnih standardov do učinkovitega varstva

17.12.2014 10:50
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Na Ministrstvu za zunanje zadeve je večraj, 16. 12. 2014, potekala predstavitev knjige Otrokove pravice v Sloveniji: od normativnih standardov do učinkovitega varstva, s katero se obeležuje 25. obletnica sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah.

Ob tej priložnosti je minister Erjavec v uvodnem nagovoru izpostavil, da Slovenija v svoji zunanji politiki posveča veliko pozornosti človekovim pravicam, eno izmed prednostnih tem na tem področju pa predstavljajo otrokove pravice. Poudaril je, da je Slovenija po teh aktivnostih v mednarodni skupnosti prepoznavna in cenjena. Naštel je vidnejše slovenske pobude, ki so prispevale k ozaveščanju in promociji otrokovih pravic po svetu. Minister Erjavec je pozdravil nastanek publikacije ter pomen zbirke za mednarodno pravo.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je poudarila pomen Konvencije o otrokovih pravicah, orisala stanje zaščite otrokovih pravic v Sloveniji ter delo varuhinje na tem področju. Ob tem je izpostavila, da čas ni zaveznik otrok in da posledice izkušenj iz otroštva nosijo vse življenje zato je toliko bolj pomembno, da je država pri varovanju in spoštovanju otrokovih pravic aktivna in dosledna.

Na razpravi ob predstavitvi knjige so sodelovali tudi dr. Ana Polak Petrič, odgovorna urednica Zbirke Mednarodno pravo, mag. Eva Tomič, vodja Sektorja za človekove pravice Ministrstva za zunanje zadeve in mag. Irena Jager Agius, urednica knjige Otrokove pravice v Sloveniji.Knjiga je poseben prispevek k praznovanju 25. obletnice sprejema Konvencije o otrokovih pravicah in še dodatno prikazuje zavezanost Ministrstva za zunanje zadeve k uresničevanju in spoštovanju otrokovih pravic. Nastala je kot plod cenjenih prispevkov vladnih in nevladnih strokovnjakov s področja otrokovih pravic, ki so pokazali svojo pripravljenost deliti svoje strokovno znanje in izkušnje.

V knjigi so poleg razprav o mednarodnih normativnih okvirih, ki jih daje predvsem konvencija, obravnavane nekatere splošne razsežnosti tega varstva ter posebna področja, predvsem tista, ki jih urejajo protokoli h konvenciji, ki jo nadgrajujejo. Z notranjepravnimi in ustavnosodnimi vidiki varstva je prikazan vpogled v izvajanje konvencije v Sloveniji. Predstavljeno pa je tudi delo neodvisnih državnih institucij in izjemen pomen nevladnih organizacij, ki spremljajo spoštovanje in uresničevanje otrokovih pravic v Sloveniji.

Gre za že četrto publikacijo v Zbirki Mednarodno pravo, ki izhaja v sodelovanju med Ministrstvom za zunanje zadeve in Fakulteto za družbene vede. S knjigo se je ponovno potrdii pomen te edinstvene zbirke za razvoj mednarodnega prava v Sloveniji, predvsem na področjih, na katerih je slovenska diplomacija še zlasti dejavna.

Knjiga je brezplačno dostopna tudi v elektronski verziji na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve.


Celotna zbirka je na voljo v elektronski obliki na spletnih straneh ministrstva.

 

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.