Natisni vsebino

Poslanci Odbora za delo soglasno sprejeli priporočila Varuha iz LP 2017

05.10.2018 10:32
Kategorija: Delovanje in dogajanjeOdbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je v nadaljevanju seje v četrtek, 4. 10. 2018, obravnaval Letno poročilo Varuha človekovih pravic za leto 2017. Varuh je v poročilu skupno podal 76 priporočil, člani odbora so jih soglasno sprejeli. Z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer so se seje udeležili tudi njeni namestniki dr. Kornelija Marzel, Tone Dolčič in Ivan Šelih ter svetovalec Varuha mag. Jure Markič.

Najbolj pereča področja, ki jih je Varuh izpostavil v poročilu za lani, so socialno-ekonomska slika ljudi in njihovo zdravje, slabo upravljanje in okoljska vprašanja. Organi so lani glede na ugotovitve iz poročila največkrat kršili načelo dobrega upravljanja.

Po besedah namestnice varuhinje Kornelije Marzel, ki se je osredotočila na področje delovnih razmerij, bi bilo treba glede na pobude več narediti na področju prekarnih oblik dela. Inšpektorat za delo pa bi bilo po njenih besedah nujno kadrovsko okrepiti.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Breda Božnik je napovedala, da bo oktobra imenovana medresorska delovna skupina, ki bo pripravila predloge za sistemske rešitve na tem področju.

Medresorsko sodelovanje je rak rana našega sistema, je opozoril namestnik varuhinje Tone Dolčič. Izpostavil je še slabo odzivnost ministrstev za zdravje in za delo na Varuhove pobude ter opozoril na zaostanke pri reševanju pritožb na drugi stopnji na ministrstvu za delo.

Namestnik varuhinje Ivan Šelih in vodja Državnega preventivnega mehanizma (DPM) pa je predstavil poročilo DPM, za lani. DPM, ki je namenjen krepitvi varstva oseb z odvzeto prostostjo pred mučenjem in drugim ponižujočim ravnanjem, najbolj izpostavlja pomanjkljivosti na področju ranljivih skupin. Tako so bili v poročilu denimo kritični do neustreznega nameščanja varovancev v posebnih socialno varstvenih zavodih.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Božnikova je pri tem zagotovila, da so se že lotili reševanja tega problema.

Poslanci so v razpravi pozornost namenili kršitvam pravic delavcev, posebej pa problematiki starejših in invalidov.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.