Natisni vsebino

Popravek prispevka Bambi zaman išče prijatelja Darka - Slovenske novice, 14. 11. 2103

28.11.2013 15:43
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Popravki medijskih vsebin


Številka: 0105 - 2 / 2013 - 295 - KU
Datum: 15.11.2013


Zahtevek za popravek - POJASNILO
Bambi zaman išče prijatelja Darka
Avtor: Vladimir Jerman
Slovenske novice, 14.11.2013, stran 5

 

V Slovenskih novicah, 14. 11. 2013, smo na strani 5 pod naslovom Bambi zaman išče prijatelja Darka naleteli na zapis, da naj bi gospod Darko Kuzmič od varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer na dan rušitve njegove stavbe 5. 11. 2013 prejel pismo, da se v njegove težave ne bomo vtikali, dokler ne bo izkoristil vseh pravnih možnosti. Zapis terja pojasnilo, saj ne ustreza celotni resnici.

Razumemo žalost in ogorčenje gospoda, ki je tik pred zimo izgubil svoj dom, drugi, ki ne ustrezajo predpisom, pa zaradi predvidenih reform še stojijo. Verjamemo, da je ubral marsikatero pot, da bi ga ohranil, na nas pa se je obrnil prepozno.

Gospod je naš odgovor na e-pošto prejel dan zatem, ko smo iz istega e-naslova dobili njegov klic na pomoč, in sicer 30. 10. 2013. Zakaj ga je on osebno videl/prejel šele 5. 11. nam ni znano. Če bi nam zaupal svojo telefonsko, bi ga zaradi urgentnosti primera tudi poklicali. Pa ni.
Varuh je zato, da ugotovi, če so sploh še kakšne možnosti za ukrepanje, potreboval dodatne informacije. Gospod nam jih ni posredoval – najbrž zaradi intenzivnega dogajanja okoli najavljene rušitve ni utegnil.

Žal nam je, da se na Varuha ni obrnil že mnogo prej, ko so bile morebiti vsaj še kakšne možnosti za ukrepanje. Tik pred rušitvami ali izvršbami Varuh ne more v nobenem primeru posegati in spreminjati odločitev katerega koli organa ali inštitucije.

Ta primer jasno kaže na potrebo, da so kriteriji in prioritete dela gradbenega inšpektorata  jasno določeni in javni, kar Varuh že lep čas poudarja in opozarja.

************************


Dodatek, ki ni bil objavljen:
Varuh meni, da prioritete dela gradbene inšpekcije, metodologija oziroma kriteriji za določanja, ne morejo biti navodila internega poslovanja, saj imajo zelo močan učinek na pravice, obveznosti strank. Zaradi tega bi jih bilo treba določiti v predpisu in javno objaviti. Prav tako prioritete dela gradbene inšpekcije kot navodila internega poslovanja ne zagotavljajo preglednega delovanja, vprašljivo pa je tudi zagotavljanje integritete delovanja.  


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.