Natisni vsebino

Popravek navedb v članku Mladim nogometašem so mastno zaračunali - Slovenske novice, 13. 2. 2016

03.03.2016 16:00
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Popravki medijskih vsebin


Številka: 0105 - 1 / 2016 - 66 - KU
Datum: 16.02.2016


Zahtevek za popravek

Naslov prispevka na katerega se popravek nanaša: Mladim nogometašem so mastno zaračunali
Vir: Slovenske novice
Datum objave: Sobota, 13. 2. 2016
Avtor: Simona Fajfar


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

V sobotni  izdaji Slovenskih novic (13. 2. 2016) je bil objavljen prispevek z naslovom Mladim nogometašem so mastno zaračunali. Gre za problem visokih odškodnin, ki jih morajo plačati mladi športniki ob prestopu v drug športni klub. V zadnjem delu prispevka s podnaslovom Mi pa še naprej po svoje, je med drugim zapisano, da »Sindikat športnikov Slovenije na problem plačevanja protiustavnih nadomestil za prestope amaterskih športnikov opozarja že nekaj časa, vendar jih država ne sliši, kot tudi ne varuhinja človekovih pravic.«

Ta trditev nikakor ne drži, saj Varuh človekovih pravic RS (Varuh) na problem nerazumno visokih odškodnin ob prestopih mladih (mladoletnih) športnikov opozarja od leta 2009 dalje (Letno poročilo Varuha, stran 278). Že tedanjemu Ministrstvu za šolstvo in šport je priporočil naj pripravi analizo uresničevanja otrokovih pravic v društvih in nevladnih organizacijah s področja športa ter pripravi ustrezne ukrepe proti neutemeljenim odškodninam ob prehodu otrok v drug športni klub. Zagotovi naj tudi primerne ukrepe, s katerimi se bo preprečilo kaznovanje otrok med treningi, smo v priporočilu še dodali.  

Znova smo na problem opozorili v Letnem poročilu Varuha za leto 2010 (stran 286). Ponovno pa bomo na to opozarjali v Letnem poročilu za leto 2015, saj smo preteklo leto spet obravnavali več pritožb zoper nerazumno visoke odškodnine, ki jih morajo ob prestopu v drug športni klub plačati starši za svojega otroka.

Pričakujemo, da bo država v novem zakonu o športu problem uredila na način, ki bo razumen, ter tako, da športni klubi znotraj posameznih panožnih zvez odškodnin ne bodo mogli določati sami, kakor se jim zdi in nerazumno visoke zneske zahtevali od staršev.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.