Natisni vsebino

Pojasnilo napačnih zapisov v SN 12. 12. 2012 v zvezi z naslovom Varuhinja pravic huliganov?

13.12.2012 15:36
Kategorija: Popravki medijskih vsebin


V Slovenskih novicah 12. 12. 2012 je avtor članka na 4. strani z naslovom In nadzornik se je lotil dr. Gorenaka v okvirčku pod naslovom Varuhinja pravic huliganov? med drugim zapisal, da sta predstavnika Varuha pridrvela v štajersko metropolo pri čemer je ombudsmanko skrbelo, da policisti nasilnežem pred pridržanjem in med njim ne bi kršili katere od njihovih pravic,  ne skrbi pa je »ko nasilneži med mirnimi protesti zažigajo zabojnike za smeti…« ipd. Da taka skrb pač ne spada med pristojnosti varuhinje, še dodaja avtor.

Pritrjujemo avtorju, da ni v neposredni pristojnosti Varuha, da skrbi za preprečevanje nasilja med protesti. Za to imamo policijo. Varuh pa mora po Zakonu o Varuhu seveda skrbeti, da organi – mednje sodi tudi policija – ne kršijo z ustavo in zakoni zagotovljenih pravic ljudi. Ne glede na to, pa je varuhinja svojo skrb nad nasiljem med protesti večkrat javno izrazila in tudi izrecno pozvala k mirnemu udejanjanju pravice do izražanja mnenja in pravice do združevanja.

Varuhinja sicer stalno poudarja (znova je to storila ob dnevu človekovih pravic ta teden), da nasprotuje vsakršnemu nasilju, ne glede na to, kje, v kakšnih razmerjih in v kakšni obliki se pojavi. »To sporočilo je stalnica mojega življenja, ne le mandata varuhinje človekovih pravic. Zato odločno zavračam vse navedbe, ki hočejo moje besede izrabiti za svoje politične cilje,« je še dejala v svojem nagovoru.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.