Natisni vsebino

Pojasnilo napačnih zapisov v Slovenskih novicah o delovanju varuhinje v primeru Dominika Čudna

26.11.2012 17:13
Kategorija: Popravki medijskih vsebin


V Slovenskih novicah (SN) je bila v ponedeljek, 26. 11. 2012, na strani 4 v članku Se pazniki maščujejo nasilnemu Dominiku?, enako kot že 12. 11. 2012 na strani 3 pod naslovom Je Dominik zaradi novic v Samici?, objavljena neresnica v zvezi z aktivnostmi varuhinje človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik v primeru gospoda Dominika Čudna. Od odgovornega urenika SN smo skladno s 26. in 27. členom Zakona o medijih zahtevali popravek obeh netočnih zapisov. Netočnosti pojasnjujemo še na tem mestu.

V Slovenskih novicah je 12. 11. 2012 je (očitno zaradi nepremišljenega redakcijskega popravka) prišlo do zapisa, da je varuhinja v zaporih izvedela, da z Dominikom »ni hudega, da je v postopku in da bo v izolaciji še z enim zapornikom«. Varuhinja do pogovora z novinarjem primera še sploh ni dobila v obravnavo, zato seveda ni mogla podati informacij o obsojenčevem stanju in tamkajšnjih razmerah. O tem je obvestila novinarja, ki je njene navedbe pravilno zapisal, z redakcijskim popravkom o tem, kaj naj bi varuhinja izvedela v zaporih, pa so postale neresnica.

Pri Varuhu smo zatem v tej zvezi prejeli pobudo za začetek postopka in opravili obisk v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje. Tega pa ni opravila varuhinja, kot je navedeno v tokratnih SN, ampak svetovalka pri Varuhu, ki je s pobudnikom opravila precej dolg in izčrpen pogovor. Z njim se je tudi  dogovorila za poti reševanja njegove pobude, ki še poteka. Zato odločno zanikamo navedbe očeta gospoda Dominika, da  naj bi se varuhinja pri sinu zadržala »približno tri minute in da od vsega skupaj ne pričakuje prav veliko«.

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.