Natisni vsebino

Po poslovanju na Ravnah še prvi Večer z Varuhom

15.10.2013 12:00
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je včeraj, 14. 10. 2013, v okviru poslovanja na Ravnah na Koroškem s sodelavci sprejela devet pobudnikov. Srečala se je tudi z ravenskim županom Tomažem Roženom, ki ji je povedal, da v občini ne zaznavajo večjih kršitev.

Po pogovorih je na krajši novinarski konferenci povedala, da se zgodbe ne razlikujejo od zgodb drugje. Tokratno poslovanje na Ravnah na Koroškem se je zaključilo v večernih urah s prvim od desetih dogodkov v sklopu evropskega projekta Večerom z varuhom.

Povedala je še, da je letososrednja tema vseh poslovanj revščina in socialne stiske, dolgotrajnimi postopki na sodiščih ali v okviru ministrstev, problemi razpadlih zakonskih zvez in delitev premoženja, težavami pri urejanju stikov z otroki in pri plačevanju preživnin. Družina, ki v današnjih časih težko živi, je v ospredju v vseh pogledih, je dejala varuhinja.

Bistvo ugotovitev na terenu je, da ljudje ne vedo, kako stopiti na pravne poti, da bi zaščitili svoje človekove pravice, ugotavlja Nussdorferjeva. Varuhinja jim zato s svojimi sodelavci odgovore, če se da, ponudi že na srečanjih, sicer pa v nadaljnjih postopkih preučijo zbrano dokumentacijo in skušajo pri pristojnih poiskati odgovore in pobudnikom v okviru svojih pristojnosti pomagati.

Lani je bilo pri varuhinji v okviru poslovanj na terenu v celem letu okoli 145 pobudnikov, letos pa pred današnjim srečanjem že okoli 250. Načrtujejo še dve srečanji letos, in sicer v Kočevju in Idriji. Kot pravi Nussdorferjeva, postaja varuh vedno bolj prepoznaven, velikokrat jim na srečanjih ljudje rečejo, da so njihovo zadnje upanje.

ZVOČNI POSNETEK NOVINARSKE KONFERENCE (MP3)
 

Zvečer pa se je udeležila dogodka Večer z Varuhom, ki ga Varuh pripravlja skupaj s Fakulteto za družbene vede (FDV). Na srečanju so skozi gledališče zatiranih obravnavali konkreten primer kršenja pravic in govorili o praicah iz Listine EU o temeljnih človekovih pravicah.

 

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.