Natisni vsebino

Pestro ob dnevu človekovih pravic

11.12.2013 08:32
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic je ob svetovnem dnevu človekovih pravic pripravila že tradicionalni sprejem za najvišje predstavnike državnih institucij, civilne družbe in diplomatskega zbora. Kot je povedala, želijo nedvoumno sporočiti, da jim je mar za človekove pravice vsakega posameznika in za zagotavljanje družbenih razmer, ki bodo omogočale njihovo spoštovanje.

Njeno poslanico lahko v celoti preberete tukaj.

Na sprejemu je spregovorila tudi Karin Grom z downovim sindromom iz zavoda Cirius, ki pri Varuhu opravlja počitniško prakso. Povedala je, da jo delo pri varuhu zelo veseli. Ob koncu pa je ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta, ki se je udeležil sprejema, zaprosila za pomoč in podporo pri ustanavljanju bivanjske skupnosti za ljudi z downovim sindromom. Minister, ki je z njo in njenimi starši že spregovoril o ideji, je v izjavi za STA izrazil prepričanje, da bo zamisel mogoče uresničiti. "Kmalu se bomo znova sestali, da se pogovorimo o podrobnostih in da vidim, kako bi vlada lahko pomagala pri tem," je dejal. Prepričan je, da bo mogoče najti ustrezen način.

Na sprejemu je zapela dijakinja Ana Karneža, slovenski javnosti znana iz šova Slovenija ima talent. Pravi, da je težave zaradi svoje invalidnosti že zdavnaj premagala. "V ospredje želim postaviti petje, ki ga imam rada. Bolezen me ne ovira več in tudi ob podpori staršev in prijateljev sem spoznala, da je najbolj pomembno pozitivno razmišljanje," je dejala za STA.

 

Dopoldne je varuhinja vodila okroglo mizo, na kateri so najvplivnejši pravniki po izboru pravnega portala Ius-info (med njimi je znova tudi varuhinja) spregovorili o aktualnih razmerah in problemih v Sloveniji. Sodelujoči so bili do razmer v družbi kritični. Kot enega ključnih problemov pa so izpostavili sistemsko korupcijo.

Več o stališčih najvplivnejših pravnikov lahko prebrete tukaj.

Stanje človekovih pravic v Sloveniji ni idealno, ni pa tudi slabo, je bil eden od ključnih poudarkov okrogle mize na ljubljanski pravni fakulteti. V razpravi so se lotili vprašanja vpliva ekonomske krize na pravice, pri čemer so udeleženci soglašali, da je izhod iz krize treba iskati v večanju pravic, ne pa v njihovem krčenju. Razpravljavci so opozorili, da čas krize še posebej aktualizira vprašanje socialnih in ekonomskih pravic.

 

VIR: STA


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.