Natisni vsebino

Osrednja tema poslovanja v Hrastniku pravica do zdravega okolja in zdravja

13.02.2014 13:15
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v sredo, 12. 2. 2104, ves dan mudila v Hrastniku. Zjutraj se je srečala z županom občine Milanom Jeričem, na pogovore s sodelavci sprejela 10 pobudnikov, si ogledala obremenjena območja v Zasavju in aktivno sodelovala na petem večeru z Varuhom.

Župan Hrastnika ji je predstavil prizadevanja občine, da kar se da ublaži 18-odstotno brezposelnost in socialne stiske, ki so tudi posledica zapiranja rudnikov in ukinjanja energetske industrije na območju Zasavja. Govoril je tudi o idejah za spodbujanje podjetniških iniciativ v občini in o ukrepih na področju varovanja okolja. Vlagajo v zaščito vodnih virov, še vedno pereč je problem prašnih delcev. Občina si prizadeva tudi za izgradnjo regijskega zbiralnega centra za odpadke.

Varuhinja je med drugim pozdravila vzpostavitev brezplačne pravne pomoči, ki ji bo občina kmalu začela zagotavljati občanom.

Na novinarski konferenci po pogovorih s pobudniki je poudarila, da je zadovoljna z zagotovili župana, da v občini dobro skrbijo za ljudi na socialnem robu. Tudi v občini Hrastnik zaznavajo trend izključevanja starejših iz domov za starejše, da lahko družine sploh živijo s prihodki vseh članov.

V pogovorih se je srečala s primeri razhajajočih se družin, kjer smo zaradi zaščite otrok predlagali vključitev zagovornika. Nekaj je bilo usmerjanja pobudnikov na prave pravne poti. Primer kršenja pravice delavcem, s katerim je se je srečala, je varuhinjo utrdil v prepričanju, da aprila s sodelavci izvede posvet o pravicah delavcev in učinkovitosti organov pri uveljavljanju le-teh.

Direktorica strokovne službe Varuha Martina Ocepek je predstavila prizadevanja Varuha za sodelovanje s civilno družbo na področju okolja in povedala, da je Varuh eno teh srečanj pred dvema tednoma opravil na terenu v Zagorju ob Savi. Tokrat si je varuhinja v spremstvu predstavnikov Eko kroga ogledala iz vidika varstva okolja obremenjena območja v Zasavju, česar ob nedavnem srečanju zaradi slabih vremenskih razmer ni bilo mogoče izvesti. Eko krog jo je  seznanil tudi z vloženo pritožbo zoper odločitev Agencije RS za okolje (ARSO) pri izdaji okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Lafarge v Trboljah.

Direktorica strokovne službe Varuha je opozorila še, na pravico do zdravega okolja, pravico do zdravja in do življenja.

Pravica do zdravega okolja in zdravja sta se razprostrli tudi na peti Večer z Varuhom, ki ga pripravlja na pobudo in v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede v Ljubljani.

Udeleženci so po predstavi gledališča zatiranih v razpravi opozorili na pomen vzgoje ne samo otrok, ampak tudi odtraslih, da se spremeni miselnost o nepresahljivih virih in pomenu pravic do zdravja in zdravega okolja. Govorili so o ločevanju odpadkov, o vnovični uporabi virov in izdelkov in se strinjali, da je prihodnost regije lahko v podjetništvu, ki bi temeljijo na recikliranju, ne pa na sežiganju odpadkov. V luči recikliranja so pozdravili tudi projekta kot so Stara roba, nova raba in Zelemenjava.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.