Natisni vsebino

Odziv na zapis na 24kul.si in izvleček v Reporterju

29.03.2016 17:51
Kategorija: Popravki medijskih vsebin


Pri Varuhu človekovih pravic RS smo 9.3.2016 na portalu 24kul.si in nato še v tedniku Reporter zasledili zapis o varuhinji Vlasti Nussdorfer, ki naj bi ji v poslanici ob 8. marcu 'povsem odpadla maska'. Varuhinja naj bi po navedbah portala tistim, »ki nimajo nobene pravice, odvzela še najbolj temeljno - pravico do življenja. Poleg tega pietetno molitev za žrtve označuje kot 'nasilje'. S tem je dejansko prenehala biti varuhinja človekovih pravic.« Označili so jo za varuhinjo pravic privilegirancev.

Varuhinja nikomur ne odvzema ničesar. Varuje težko dosežene pravice, tudi ustavno pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, zapisano v 55. členu ustave. V svoji kolumni na IUS INFO z naslovom Ženske, matere in njihovi prazniki pa med drugim še piše:

»Zadnje čase marsikoga razburjajo in vznemirjajo molitve za nerojene otroke pred ljubljansko ginekološko kliniko. Je to prav ali ne, se sme prav tam moliti, kako to vpliva na ženske, ki so se odločile za splav - želen, hoten ali zelo nesrečen? Shodi so nedvomno dovoljeni. Toda zakaj ravno tam in v trenutkih, ko ženske navadno nimajo izbire? Nekaterim je tako zaželeno rojstvo otroka preprečila usoda - nenadoma mu je nehalo biti srce ali pa bi zaradi genske napake živel le nekaj dni. Pravih splavov, ko bodoča mati prekine življenje otroku, ker je premlada, ker ji razmere ne omogočajo, da bi otroka rodila, ker ima že preveč otrok ipd., je k sreči iz leta v leto manj. Vse več pa je parov, ki si otroka neizmerno želijo in na ginekološko kliniko prihajajo z velikanskimi upi, da jim bo kdaj to omogočeno.
Kako molitve doživljajo vsi ti? Prav nič narobe ni, če verujoči moli - za vse žive, mrtve in tudi za nerojene otroke. Vendar zakaj prav tam, kjer se pogosto srečujejo obup in žalost, strah, nemoč, trpljenje, pa naj bodo razlogi tako zelo različni? Pravica do splava je ženskam dodeljena ustavna pravica, ki je bila zelo težko priborjena. Zakaj nekomu, ki se zaveda, da ta odločitev ni lahka in da ne bo nikoli pozabljena, tako otežiti trenutke, ki bi jih rad za zmeraj izbrisal iz svojega življenja?«

Kdo so torej privilegiranci? Ali tiste ženske, ki splavijo? Zanimivo bi jih bilo vprašati, kaj si o tej trditvi mislijo.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.