Natisni vsebino

Ob poslovanju v Lendavi tudi pogovor z manjšino

09.01.2014 09:58
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je bila v sredo, 8. 1. 2014, na obisku v Lendavi. Tam je dopoldne poslovala zunaj sedeža, popoldne se srečala z madžarsko manjšino v Sloveniji, zvečer pa aktivno sodelovala na četrtem Večeru z Varuhom in predstavila svojo novo knjigo Obstaja pot.
Ob začetku poslovanja se je srečala z županom Občine Lendava mag. Antonom Balažekom, ki je varuhinji prestavil delovanje občine. Kot problem zaznava veliko strukturno brezposelnost (17 odstotno) in ocenjuje, da je izobraževalni sistem v regiji še vedno napačno naravnan, saj so na primer ekonomski tehniki in gimnazijski maturanti težje zaposljivi, potrebovali pa bi tehnične profile. Problematična se mu zdi tudi premajhna migracija prebivalstva, ki onemogoča pretok idej. Prav zato so na občini postavili program pametnega mesta in se povezali z univerzo v Peči na Madžarskem.

Kljub veliki brezposelnosti pa župan ocenjuje, da je kakovost življenja še vedno precej visoka, saj ljudje veliko hrane uspejo pridelati doma. Ker spremlja življenje svojih občanov, je na podlagi zbranih podatkov ocenil, da jih le 3- odstotke ne zmore plačevati niti osnovnih računov, kar pomeni, da so izredno revni. Za te prebivalce pa po njegovih besedah poskrbi Center za socialno delo.
Predstavil je tudi urejanje romskega vprašanja in vprašanje mobilnega kriminala ter zagotovil, da opravljene varnostne ocene območje še vedno ocenjujejo kot varno.

Ocenjuje, da bi bilo smotrno urediti financiranje občin, saj bi se tako izognili veliko problemom tudi medobčinskim. Predstavil je tudi programe namenjene mladim in varuhinjo s sodelavci seznanil, da je lendavska občina ena redkih, ki je dala narediti okoljski odtis in na tej podlagi naredila strategijo varovanja okolja.

Varuhinja se je po pogovorih z županom srečala s 17 pobudniki, vsemi, ki menijo, da so jim kršene pravice in so ocenili, da jim lahko Varuh pomaga do njihove uveljavitve.

Po pogovorih, predvidoma ob 14. uri, je varuhinja ugotovitve poslovanja predstavila na krajši novinarski konferenci v občinskih prostorih.

Zvočni posnetek novinarske konference


Popoldne se je varuhinja srečala tudi s predstavniki madžarske manjšine v Sloveniji. Poslanec madžarske skupnosti Laszlo Göncz je varuhinjo seznanil, da osebno zaznava malo kršitev pravic manjšine, večinoma pa je kontekst, kot drugje po Sloveniji, socialen. Nekaj težav občasno še zaznavajo pri komunikaciji uradnikov oziroma oseb v institucijah v madžarskem jeziku, vendar ni pereče. Uveljavljanje pravic madžarske skupnosti v šolah je je ustrezno, med otroki vlada sožitje.

Podpredsednici skupnosti sta varuhinjo s sodelavci seznanili s posameznima primeroma sovražnosti do manjšine. Varuhinja ju je seznanila, da Varuh ne more ukrepati proti posamezniku, za ugotavljanje sovražnega govora in preprečitev sovražnosti so organi, ki morajo po prijavi ukrepati, policija, tožilstvo in slednjič sodstvo.

Zvečer se je v Knjižnici Lendava zgodil četrti Večer z Varuhom. Zbrane je pozdravil direktor knjižnice dr. Albert Halász, nagovoril jih je tudi župan Lendave mag. Balažek. Predstava gledališča zatiranih je tokrat podrobno pogledala varovanje okoljskih pravic, zatem je potekala pestra razprava z gledalci.

Po razpravi je varuhinja predstavila svojo deseto knjigo z naslovom Obstaja pot, ki je izšla decembra 2014 pri založbi Miš. Tako projekt Večeri z Varuhom, kot njena knjiga pričata o tem, da so poti za učinkovito reševanje kršitev pravic, kot tudi poti za dobro, le nanje je potrebno stopiti. Varuhinja je opozorila na pomen dobrih novic in spodbujanja ljudi kljub krizi. In zagotovila, da se bo Varuh še naprej trudil biti slaba vest države.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.