Natisni vsebino

Ob 40-letnici zaposlovanja policistk varuhinja nagovorila zbrane

08.03.2013 08:12
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Odnosi z državnimi organi


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je včeraj, 7. 3. 2013, na Policijski akademiji v Tacnu nagovorila udeležence slovesnosti in odprtja razstave, s katerima so obeležili 40 let zaposlovanja žensk kot policistk. Generalni direktor policije Stanislav Veniger je poudaril vlogo in pomen žensk v policiji. Varuhinja je menila, da mesto žensk v policiji pomeni pozitiven znak v prizadevanjih za enake možnosti.

Varuhinja človekovih pravic Nussdorferjeva je na slovesnosti poudarila, da so ženske v policiji povsem enakovredne moškim. Glede na to meni, da so dober zgled za vse druge ženske v Sloveniji. Če je policija lahko na svojem področju naredila tak napredek, ga lahko tudi službe na drugih področjih, je ocenila.

"Današnja slovesnost je bila lep uvod v praznovanje 8. marca, mednarodnega dneva žensk, ko si želimo, da bi bile pravice žensk ne le na papirju, temveč tudi v dejanskem življenju," je Nussdorferjeva povedala v izjavi za STA.

Generalni direktor policije Veniger je poudaril, da ceni delo policistk. "Ne znam si predstavljati dela v slovenski policiji brez vas," je dejal. Spomnil je, da v nekaterih državah še vedno ni tako samoumevno, da so ženske lahko zaposlene kot policistke, in sicer tudi na vodstvenih položajih.

Po besedah namestnice generalnega direktorja policije Tatjane Bobnar se število žensk v slovenski policiji na srečo povečuje iz leta v leto. Na policiji pa ugotavljajo tudi, da ni pomembnejših razlik med ženskimi in moškimi v policiji, pravi.

Zaradi velikega pomanjkanja policistov konec 60. in v začetku 70. let 20. stoletja so se v slovenski policiji začele pojavljati pobude za zaposlitev žensk v uniformirani policiji. V prvi generaciji sistemskega pristopa k zaposlovanju žensk na uniformirana delovna mesta je bilo proti koncu leta 1973 sprejetih šest kandidatk na delovno mesto miličnica-pripravnica. Ena od njih je bila Irena Medved, ki jo po navedbah slovenske policije lahko štejemo za prvo policistko, takrat še miličnico.

Zdaj je v slovenski policiji zaposlenih 2041 žensk, kar je 24,26 odstotka vseh zaposlenih. Med njimi jih je 1122 na delovnih mestih pooblaščenih uradnih oseb, 919 pa na strokovno-tehničnih delovnih mestih, so za STA navedli na policiji.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.