Natisni vsebino

O prizadevanjih za otroke z novozelandsko sodnico

06.03.2015 13:17
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je z namestnikom Tonetom Dolčičem v torek, 3. 3. 2015, na obisk sprejela okrožno sodnico v Aucklandu na Novi Zelandiji Claire Ryan.

Ta ji je predstavila svoje delo na področju mladoletne kriminalitete in svojo vlogo svetovno priznane mednarodne sodnice v debatnih turnirjih ter pričakovanjih glede debatnega turnirja v Ljutomeru te dni s finalom v soboto, 7. 3. 2015.

Posebej jo je zanimalo delo Varuha na področju otrokovih pravic, želela pa je izvedeti tudi vse podrobnosti o projektu Zagovornik – glas otroka. Namestnik Dolčič ji je pojasnil, da na tem področju prejmemo okoli 10 odstotkov vseh pobud, večinoma v imenu otrok ali zanje pišejo odrasli, otroci se na Varuha redko obračajo neposredno.
 
Kot vodja projekta Zagovornik – glas otroka jo je seznanil s potekom projekta, načini dela, organiziranostjo mreže in rezultati. Trenutno je aktivnih 60 zagovornikov, od leta 2008 do danes pa je bilo v projektu obravnavanih več kot 340 primerov in je bil zagovornik postavljen preko 460 otrokom.

Povedal ji je tudi, da so poslanci Državnega zbora ob obravnavi posebnega poročila o Zagovorništvu maja 2013 podprli predlog priporočila, ki je bilo sprejeto na Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti k posebnemu poročilu Varuha človekovih pravic Zagovornik – glas otroka, da Vlada pripravi poseben zakon, ki bo zagovorništvo otrok institucionaliziral v samostojni in neodvisni pravni osebi, ki bo zagovarjala enake storitve vsem otrokom v Sloveniji, ne glede na kraj njihovega bivanja. Dokler samostojne institucije Zagovorništva ne bo, se projekt še naprej izvaja v koordinaciji Varuha človekovih pravic RS. Na zavezo bo Varuh vlado znova spomnil v letnem poročilu za leto 2014, ki je v pripravi.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.