Natisni vsebino

O okoljskih tveganjih na 40 srečanju s civilno družbo s področja okolja in prostora

29.01.2015 13:37
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuh človekovih pravic RS je danes, 29. 1. 2015, pripravil prvo letošnje redno srečanje s predstavniki civilne družbe s področja okolja in prostora. To je štirideseto srečanje od začetkov leta 2010.

Ob tej posebni priložnosti je bil gost doc. dr. Jože Šrekl iz Katedre za varstvo pri delu, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, ki je govoril o okoljskih tveganjih.

Udeleženci srečanja so izpostavili probleme pri dokazovanju pravnega interesa, ko želijo nevladne organizacije vstopiti v upravne in inšpekcijske postopke.

Kritično so označili tudi izvajanje meritev emisij v okolje po načelu onesnaževalec naroči in plača meritve, saj je objektivnost tako pridobljenih meritev vprašljiva. Težave so tudi pri pridobivanju okoljskih informacij in pa pri medresorskem usklajevanju. Premalo je v praksi čutiti skrb za povezavo pravice do zdravega življenjskega okolja in zdravja ljudi.

Družbena odgovornost in zavest vsakega posameznika glede okoljskega tveganja bi morali postati vodilo posegov v okolje, so se strinjali udeleženci srečanja. Predvsem pa kapital ne more in ne sme omogočati nezakonitih in neprimernih posegov v okolje. Posledice so lahko katastrofalne, posebej še za prihodnje generacije, zato bo Varuh tudi v prihodnje zelo glasno opozarjal na prezrta in prevečkrat ponovljena priporočila in od odgovornih terjal rešitve.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.