Natisni vsebino

Nenapovedan obisk Oddelka za psihiatrijo na UKC Maribor

22.03.2017 13:46
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Državni preventivni mehanizem (DPM)


Člana Državnega preventivnega mehanizma (DPM), svetovalec Varuha mag. Jure Markič in predstavnica nevladne organizacije Novi Paradoks Nika Mori, sta v torek, 21.3.2017, nenapovedano obliskala Oddelek za psihiatrijo na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (Oddelek).

Namen tokratnega obiska je bilo predvsem preveriti upoštevanja priporočil, ki jih je DPM tej ustanovi dal ob svojem obisku leta 2014. Tokrat sta ugotovila, da je Oddelek sicer večino priporočil sprejel in jih tudi že realiziral.

Vseeno sta lahko ugotovila, da kljub premeščanju pacientov na odprte oddelke oziroma odpustih iz bolnišnice, občasno pride do prekoračitve kapacitete na posameznih oddelkih pod posebnim nadzorom. Prostorsko stisko v takšnem primeru rešujejo z namestitvijo do treh dodatnih postelj na posameznem oddelku. V času obiska DPM tovrstnega primera ni bilo, smo pa vseeno ponovili priporočilo, da si mora Oddelek prizadevati, da bi do takšnih primerov ne prišlo več.

Zaskrbljujoče pa je, da se ob prekoračitvi kapacitete oddelka dodatne postelje namestijo predvsem v sobah, ki so bile ob odprtju Oddelka predvidene za izvajanja telesnih oviranj (posebnih varovalnih ukrepov), pa jih sedaj uporabljajo kot običajne bolniške sobe. To je posebej vprašljivo v primeru potrebe po izvedbi telesnega oviranja, saj so ovirani pacienti (tudi če tega ne želijo) na očeh ostalih pacientov, lahko celo obiskovalcev. Na potrebo po ločenosti pacientov pri katerih se ukrep izvaja, je opozoril že Evropski odbor za preprečevanje mučenja in nehumanega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja (CPT) ob zadnjem obisku Republike Slovenije in prav te bolnišnice.

Vodstvo Oddelka je ob tem poudarilo, da do težav s prekoračitvami kapacitete na posameznih oddelkih prihaja (tudi) zaradi težav pri nameščanju pacientov, katerih zdravljenje je zaključeno, v socialno varstvene zavoda oziroma z njihovo vrnitvijo v domače okolje, kar je vsekakor pomemben podatek. Tudi to priporočilo bo z ostalimi ugotovitvami vsebovano v poročilu o obisku.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.