Natisni vsebino

Nenapovedan obisk Doma starejših občanov v Ribnici

01.09.2016 11:12
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Člana Državnega preventivnega mehanizma (DPM) sta v sredo, 31. 8. 2016, nenapovedano obiskala Dom starejših občanov Ribnica. Šlo je za redni obisk tega socialno varstvenega zavoda v okviru izvajanja nalog Državnega preventivnega mehanizma. Opravila sta ga predstavnik Varuha človekovih pravic RS mag. Jure Markič in predstavnica nevladne organizacije Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Ana Cajnko.

Šlo je za prvi obisk tega socialno varstvenega zavoda, zato sta od sogovornikov v zavodu najprej pridobila podatke o samem zavodu, varovanem oddelku, številu stanovalcev. Skladno s prakso sta se prepričala tudi o postopku nameščanja stanovalcev oziroma stanovalk na varovani oddelek, pritožbenih poteh, morebitni uporabi posebnih varovalnih ukrepov (telesnem oviranju in omejitvi gibanja znotraj enega prostora), stikih s svojci in tudi sicer svetom zunaj oddelka, verski oskrbi.

Oddelek sta si ogledala, se ob tem pogovorila z več stanovalci in se sama prepričala o razmerah na oddelku in odnosu zaposlenih do stanovalcev. Presenetilo ju je, da je bila sicer izjemoma in za kratek čas kapaciteta oddelka prekoračena, saj sta bili v času obiska na oddelku dve osebi več, kot je uradna kapaciteta. Pogoji za dodatno nameščena stanovalca, katerima so zaposleni postelje namestili v dvoposteljne sobe, niso bili povsem enakovredni bivalnim razmeram ostalih stanovalcev.

Člana DPM-ja sta opazila tudi posamezne prekoračitve rokov, ki jih določa Zakon o duševnem zdravju (ZDZdr). Čeprav je sicer splošen vtis o razmerah v Domu in odnosu do stanovalcev dober, so nedvomno možne izboljšave, na kar posebej opozorjeno v poročilu o obisku tega socialno varstvenega zavoda.  


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.