Natisni vsebino

Namestnik varuhinje opozoril na nekatera vprašanja pri skrbi za starejše

17.03.2016 10:00
Kategorija: Delovanje in dogajanjeNamestnik varuhinje Tone Dolčič se je v sredo, 16. 3. 2016, udeležil seje Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ki se je osredotočila na pravice starejših in problematiko nasilja nad starejšimi.

Poudaril je, da nasilju nad starejšimi botruje revščina, pri Varuhu obravnavamo tudi primere nasilja sorodnikov nad starejšimi in problematiko omejevanje stikov med sorodniki v odnosu do starejših. Opozoril je na prenizke pokojnine, s katerimi je težko živeti in spomnil je, da se starejše osebe v slabemu gmotnemu položaju raje odpovejo varstvenemu dodatku, ki jim pripada, kot pa da bi država vpisala zaznambo na njihovo nepremičnino. Povedal je še, da pri Varuhu zaznavamo tudi primere, ko svojci svoje starše vzamejo iz institucionalnega varstva, saj dohodki ne zadoščajo za pokritje stroškov, mnogokrat pa se s pokojnino starejšega preživlja vas družina.

Opozoril je še, da ni prav, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), domovom, ki sicer opravljajo zdravstveno varstvo, a brez koncesije, ne povrne stroškov, domovom s koncesijo s področja sociale pa jih.

Komisija je vlado med drugim pozvala k čimprejšnji pripravi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi. Z enim od sprejetih sklepov pa je ostro obsodila vse oblike zlorab in nasilja nad starejšimi.

Povprečna neto starostna pokojnina je leta 2015 znašala 610 evrov. V času krize se je realno zniževala predvsem zaradi omejevalne politike usklajevanja pokojnin med letoma 2010 in 2015, navaja poročilo o izdatkih na področju pokojninskega sistema, ki ga je pripravila delovna skupina vlade.

Povprečne pokojnine so leta 2015 ostale realno podobne kot leto prej, v primerjavi z letom 2009 pa so bile za približno devet odstotkov nižje.
Po podatkih policije je bilo lani skupno približno 5200 kaznivih dejanj, kjer so bile žrtve starejše od 63 let. V 80 odstotkih je šlo za premoženjska kazniva dejanja.

VIR: STA in VČP


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.