Natisni vsebino

Na Socialnem klubu pozvali k nepogrešljivim spremembam v socialnem varstvu

24.09.2013 13:04
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Na Socialnem klubu, ki sta ga danes, 24. 9. 2013, v Ljubljani organizirala Socialna zbornica Slovenije in državni svet, so pozvali k nekaterim nujnim spremembam v socialnem varstvu. Med drugim so spomnili na številne že napovedane zakone, ki še niso sprejeti, in izpostavili nujno reševanje revščine med otroki.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je na Socialnem klubu z naslovom Problemi socialnega varstva in potreba za takojšnje ukrepanje dejala, da si v današnjem trenutku ne smemo dovoliti zmanjšanja socialnih pravic, sploh pa ne socialno najšibkejšim. "Ne smemo pozabiti, da so bile pravice ljudem v ekonomsko najslabšem položaju že pred krizo na minimumu, tako da jih zdaj ne moremo še bolj prikrajšati," je opozorila.

Dodala je še, da je že v letnem poročilu 2012 kot nova varuhinja uvodoma zapisala, da je socialno državo »načela erozija, socialna varnost se zmanjšuje, tudi zaradi preteklih napak vodenja države in bohotenja neustavljivega pohlepa, korupcije ter nedopustne in mnogokrat nekaznovane kraje družbenega premoženja.« To so bili prvi stavki in prve ugotovitve v novi funkciji.

Tako smo lani ugotavljali, da se je število pobud na področju socialnega varstva povečalo, kar je verjetno predvsem posledica vse večje finančne in gospodarske krize, delno pa tudi spremenjene zakonodaje, ki je v letu 2012 temeljito spremenila pogoje za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.

Odprte pobude po letih na področju socialne varnosti:

 • 2009     373     14,2 %
 • 2010     409    15,6 %
 • 2011     352    14,0 %
 • 2012     669    21,1 %
 • 2013     459 pobud do vključno 20.9.2013


Varuhinja ocenjuje, da bo število prejetih pobud tudi v tem letu primerljivo lanskemu, se pa odpravljajo posledice nekaterih na hitro sprejetih zakonov, na primer ZUJF-a, katerega nekaj členov je dala v ustavno presojo že njena predhodnica dr. Zdenka Čebašek - Travnik. Opozorila je, da je bil Varuh v primeru 143. člena (diskriminacija pri odvzemu pokojnin) uspešen, da pa zdaj čakamo še na odločitev Ustavnega sodišča glede 188. člena in 246. člena ZUJF-a (glede prenehanja pogodbe o zaposlitvi zaradi izpolnjevanja pogojev za upokojitev).

Varuhinja je v nadeljevanju opozorila še na nekatere odprte teme, ki so še vedno aktualne:

 • Precej se je povečalo število pobud v zvezi s socialnimi prejemki, več kot podvojilo se je tudi število pobud na področju revščine.
 • Opažamo rast števila pobud, ki opozarjajo na ogroženost ljudi zaradi pomanjkanja sredstev in na vse več kršitev njihove pravice do dostojanstva.
 • Dodatno težavo povzroča neučinkovitost oziroma neodzivnost pristojnih državnih organov na nove razmere, pa tudi na povečano število pritožb, ki jim jih ne uspe rešiti v zakonskem roku.
 • Menimo, da je nova ureditev uveljavljanja pravic iz javnih sredstev, ki velja od 1. 1. 2012, močno posegla v pravice socialno najšibkejših in jim povzroča izjemne težave pri zagotavljanju normalnih življenjskih razmer, predvsem tudi za mladoletne otroke.
 • Podpiramo ukrepe, da se zmanjša ali omeji zloraba pravic iz javnih sredstev pri vseh osebah, ki so javna sredstva prejemale, čeprav so sposobne same zagotavljati sredstva za svoje preživljanje.
 • Posebej skrb vzbujajoči so posegi v pravice otrok, ki bi jim morala država zagotavljati posebno varstvo v skladu z določbo 56. člena ustave.
 • Še vedno se srečujemo z dolgotrajnimi postopki odločanja o pravicah in še posebej dolgotrajnimi postopki odločanja o pravnih sredstvih.
 • Ni sprejemljivo, da so vse težave z zamudami pri odločanju, vse težave z delovanjem računalniškega sistema in vse težave z organizacijo vseh potrebnih procesov bile prenesene na tistega, ki na navedeno absolutno ni imel nobenega vpliva – na državljana v socialni stiski.

Varuhinja je ob koncu prebrala verz svojega priljubljenega pesnika in pisatelja Phila Bosmansa in poudarila, da kot so ljudje že zdavnaj "pokopali človeka, ki je v mestu živel čisto sam", so pokopali tudi socialno in pravično državo, da pa bo Varuh vedno stal na braniku šibkih in nemočnih.

 

Vir: VČP


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.