Natisni vsebino

MVK za ponovno imenovanje Šeliha za namestnika varuhinje človekovih pravic

22.01.2015 14:18
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Mandatno-volilna komisija (MVK) predlaga DZ v ponovno imenovanje dosedanjega namestnika varuhinje človekovih pravic Ivana Šeliha. Prav tako komisija predlaga DZ, naj izvoli Katjo Pešl Tacol, Anjo Bizjak in Urško Kržan Barič na mesta okrožnih sodnic na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je predlagala, naj DZ za njena namestnika znova imenuje Šeliha, ki mu mandat poteče junija letos. Nussdorferjeva je na današnji seji mandatno-volilne komisije izpostavila Šelihovo strokovnost in predanost delu ter smisel za vodenje.

Dejala je, da tudi med varuhi človekovih pravic v drugih državah velja za cenjenega in priznanega strokovnjaka na področju varovanja človekovih pravic, zlasti na področju problematike sodnih in policijskih postopkov, za kar je v uradu varuha pristojen.

Večina članov komisije je Šeliha podprla, pomisleke so imeli v SDS in NSi. V SDS so Šelihu očitali, da se ni udeleževal sej komisije DZ za človekove pravice, tudi takrat ne, ko so opozarjali na kršitve človekovih pravic v pravosodju. Nussdorferjeva je na to odgovorila, da so bile te seje pogosto sklicane zelo na hitro. Nekajkrat se jih je Šelih po njenih besedah želel udeležiti, a je bil v tem času odsoten.

Nekdanji varuh človekovih pravic, danes poslanec ZL Matjaž Hanžek pa je Šeliha ocenil kot človeka, ki ima izjemen občutek za pravo in pravičnost. Po njegovih navedbah Šelih stvari opravi mnogo bolje, kot se od njega sploh pričakuje.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.