Natisni vsebino

Mreža mediteranskih ombudsmanov o številnih aktualnih temah

01.07.2014 11:34
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Namestnik varuhinje Tone Dolčič se je 26. in 27. julija v Tirani v Albaniji udeležil konference z naslovom Krepitev demokracije: kateri partnerji za ombudsmane? Pripravil jo je albanski ombudsman, udeležencev je bilo okrog 100 iz večine držav članic Mediteranske mreže ombudsmanov AOM. Konferenca je bila priložnost za izmenjavo izkušenj o dobrih praksah, pa tudi o določenih odprtih vprašanjih, zlasti o možnostih ombudsmana, da vpliva na zakonodajne rešitve.
 
V prvem delu konference so obravnavali razmerje med ombudsmanom in zakonodajalcem, namestnik Dolčič je predstavil način obravnave letnega poročila Varuha človekovih pravic RS in sodelovanja v zakonodajnem postopku. Drugi del konference je bil namenjen obravnavi odnosov ombudsmana z mednarodnimi organizacijami in nevladnimi organizacijami. V tretjem delu so govorili o odnosih ombudsmanov z mediji.

Člani mreže so se srečali še na generalni skupščini, ki zaseda vsaki dve leti. Med drugim so podprli predlog malteškega ombudsmana za ustanovitev visokošolke organizacije za izobraževanje o človekovih pravicah.

Sprejeli so tudi skupno deklaracijo o ugrabitvi nigerijskih šolark. V njej so skupaj z Združenjem afriških ombudsmanov in mediatorjev (AOMA), Združenjem frankofonskih ombudsmanov in mediatorjev (AOMF) in Mednarodnim stalnim svetom o preprečevanju in mediaciji konfliktov in vojn (CIPM) izrazili globoko zaskrbljenost zaradi nesprejemljive in tako dolgo trajajoče ugrabitve več sto učenk v severni Nigeriji. Zahtevali so njihovo takojšnjo izpustitev in vrnitev na svoje domove in v šole ter potrdili svojo zavezanost vrednotam miru, dialoga in mirnega reševanje sporov.

Ker je dosedanjemu predsedniku, ombudsmanu Maroka, prenehal dveletni mandat, so opravili volitve v organe in predsedovanje je prevzel ombudsman Republike Albanije Igli Totozani. Namestnik varuhinje Tone Dolčič je bil izvoljen v 10 članski upravni odbor mreže AOM, mandat traja dve leti, odbor pa se sestane praviloma enkrat med mandatom.Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.