Natisni vsebino

Mladi niso izgubljena generacija

10.09.2013 08:49
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je danes, 10. 9. 2013, udeležila okrogle mize z naslovom Skupaj lahko preprečimo nastajanje izgubljene generacije. Pred okroglo mizo je potekala predstavitev novosti programa NE-odvisen.si, v okviru katerega mlade in njihove starše ozaveščajo o pasteh različnih oblik odvisnosti.

Udeleženci so se strinjali, da mladi danes niso izgubljena generacija, temveč je izgubljena generacija srednja, ki je tudi odgovorna za današnjo krizo. Kritično so opozorili tudi na to, da srednja generacija veliko govori o vrednotah, a svojih življenj ne živi po njih.

Pravnik Miro Cerar je dejal, da je vsaka generacija posebej postavljena pred izzive, ki jih mora premagovati, zato bi bilo težko govoriti, da je katerakoli izgubljena. Je pa po njegovem mnenju današnja kriza posledica 20-letnega neprimernega delovanja generacije, ki je danes starejša in srednja. Čeprav mladi niso krivi za krizo, lahko pa prispevajo k njenem reševanju. Cerar je še opozoril, da moramo za rešitev iz nje premagati strah in izkoristiti potenciale.
Medijska strokovnjakinja Sandra Bašič Hrvatin je opozorila na apatičnost mladih do politike in poudarila, da so je treba mlade spodbuditi, da si sami izborijo prostor v tem svetu. V luči predstavitve programa Neodvisen.si, je Bašič Hrvatinova opozorila tudi na zasvojenost od oblasti. Tisti, ki se za vsako ceno oklepajo oblasti, po njenem mnenju potrebujejo mehanizme, da se jim lahko dopove, da je čas, ko jo morajo zapustiti.

Terapevt Miha Kramli in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer sta izpostavila vlogo staršev pri oblikovanju mladih. Kramli je poudaril, da si otroci zaslužijo stabilne in odgovorne starše. Medtem ko se nekatere napake ob sicer normalni vzgoji še da pokriti, pa je po njegovem mnenju nepopravljiva napaka staršev ta, da otroku pustijo, da je glavni v družini.

Opozoril je tudi na to, da starši kupujejo mir že pri štiriletnih otrocih s tem, da jim kupujejo računalnike in tablice, kar negativno vpliva na razvoj otrok in njihovih možganov. Sicer priznava, da brez tehnologije danes ne moremo živeti, vseeno pa bi bilo po njegovem mnenju treba postaviti starostno omejitev.
Nussdorferjeva pa je v luči pretirane uporabe družbenih omrežij izpostavila, da je "kuhinjska miza tisti prostor, kjer se učimo pogovora".

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar meni, da družbena omrežja in internet sicer niso slaba. Je pa opozorila na njihove pasti, povezane predvsem z internetnim nadlegovanjem in krajo identitete. V takšnih primerih lahko starši posredujejo tudi pri upravljavcih družbenih omrežjih in takšna dejanja preprečijo, je pojasnila. Nadlegovanje in kraja identitete namreč otroka pusti nemočnega in lahko zato zapade tudi v depresijo.

 

VIR: STA

 

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.