Natisni vsebino

Mednarodno srečanje DPM-jev na temo obiskovanja domov starejših

25.04.2016 08:43
Kategorija: Izjave za javnost, Delovanje in dogajanje


Ivan Šelih, namestnik varuhinje in mag. Jure Markič, višji svetnik, sta se v času od 21. do 22. aprila 2016 udeležila delavnice z naslovom »Homes for the elderly/care institutions and dementia – standards in health care and medication-based deprivation of liberty«. Dogodek je v Salzburgu pripravil avstrijski Ombudsman v sodelovanju z Avstrijskim institutom za človekove pravice iz Salzburga v okviru predsedovanja SEE NPM Network.  

Z izjemo predstavnikov makedonskega Ombudsmana so se delavnice udeležili vsi člani mreže, kot opazovalci pa so ob prisotnosti nekaterih predstavnikov mednarodnih organizacij oziroma teles (APT, CPT in Sveta Evrope) sodelovala tudi predstavnica Ombudsmanov iz BiH in predstavnici Ombudsmana Grčije ter predstavnika Ombudsmana Kosova. Glavna tema pogovorov so bili obiski v domovih starejših s strani državnih preventivnih mehanizmov (DPM) in standardi za institucionalno obravnavo starejših, zlasti tistih z demenco, kar zaradi staranja populacije postaja vse bolj pereča tema. O aktivnostih DPM Slovenije je namestnik varuhinje poročal s posebnim prispevkom.

Glede standardov za institucionalno obravnavo starejših je bilo ugotovljeno, da so nepregledni, razpršeni in neenotni, ali pa jih na določenem področju niti ni. Zato bo tej temi namenjena tudi druga delavnica SEE NPM Networka, ki jo avstrijski Ombudsman načrtuje za oktober 2016. Na dogodku se je mreža tudi povečala, saj je med člane bil soglasno sprejet tudi Ombudsman Madžarske.

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.