Natisni vsebino

Matična komisija soglasno podprla pripročila Varuha

04.10.2013 12:23
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Komisija DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je na seji v petek, 4. 10. 2013, kot matično delovno telo soglasno sprejela priporočila Varuha človekovih pravic, o katerih bo Državni zbor (DZ) odločal ob obravnavi letnega poročila varuha za leto 2012.

Varuhovo poročilo za leto 2012, ki ga je članom komisije predstavila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, obsega številna področja, od ustavnih pravic do diskriminacije, omejitev osebne svobode, pravosodja, policijskih postopkov, upravnih zadev, okolja in prostora, zdravja ljudi, stanovanjskih in socialnih zadev, brezposelnosti, otrokovih pravic ter izvrševanja nalog in pooblastil državnega preventivnega mehanizma.

Poročilo je, kot je dejala varuhinja, delo ekipe prejšnje varuhinje in je hkrati izziv za sprejetje nadaljnjih Varuhovih usmeritev in prizadevanj. Eden o ciljev je še tesnejše sodelovanje z lokalno skupnostjo, kjer bo občane seznanjal s pravicami in se pogovoril o perečih lokalnih problemih. Že ta mesec bo v ta namen na Ravnah na Koroškem po rednem mesečnem poslovanju Varuha potekal prvi Večer z Varuhom.

Varuhinja je izrazila zaskrbljenost, ker je "pravna država na veliki preizkušnji, ker so mnogokrat kršene pravice do učinkovitih pravnih sredstev". Izrazila je željo po še tesnejšem sodelovanju s pristojnimi ministrstvi, razmišlja pa tudi, da bi ob 20-letnici obstoja instititucije Varuha prihodnje leto izdali pregled vseh dosedanjih priporočil, da bi ocenili, kako učinkovita je institucija, ki jo vodi.

V letu 2012 so največ zadev obravnavali s področij socialne varnosti (720 oz. 19,3 odstotka), sodnih in policijskih postopkov (667 oz. 17,9 odstotka) in ustavnih zadev (504 oz. 13,5 odstotka).

Varuhinja je posebej izpostavila diskriminacijo in sovražni govor, zlasti do madžarske narodne skupnosti in romske skupnosti. Dotaknila se je tudi etike javne besede, kjer se je število pobud ponovno krepko povečalo, kar za trikrat (353 pobud) glede na leto 2011.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.