Natisni vsebino

Komisija DZ podala pozitivno mnenje o predlogu spremembe poslovnika Varuha človekovih pravic

19.12.2018 10:54
Kategorija: Delovanje in dogajanjeKomisija DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je danes, 19. 12. 2018, brez glasu proti potrdila predlog poslovnika Varuha človekovih pravic. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je uvodoma pojasnila, da je njegov sprejem nujen zaradi reorganizacije, ki jo je prinesla novela Zakona o varuhu človekovih pravic. Z njo je Varuh poleg že delujočega Državnega preventivnega mehanizma (DPM) dobil še Svet varuha za človekove pravice, pravne podlage za zagovorništvo otrok in Center za človekove pravice.

Zagovorništvo otrok je pred sprejetjem novele pri varuhu potekal kot projekt. V desetih letih so v tem okviru postavili zagovornika približno 600 otrokom, je povedala varuhinja.

Državni preventivni mehanizem je namenjen krepitvi varstva oseb z odvzeto prostostjo pred ponižujočim ravnanjem. Deluje na podlagi zakona o ratifikaciji opcijskega protokola h konvenciji proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju, ki je začel veljati z letom 2007.

Svet varuha za človekove pravice je 16-člansko posvetovalno telo varuha, v njem pa so predstavniki civilne družbe, znanosti in državnih organov. Namenjen je spodbujanju varstva človekovih pravic in krepitvi pravne varnosti. Med njegovimi nalogami je sodelovanje pri pripravi ugotovitev varuha o spoštovanju človekovih pravic in o pravni varnosti v Sloveniji.

Center za človekove pravice, ki mora biti po noveli ustanovljen 1. januarja 2019, pa bo med drugim skrbel za izobraževanje in ozaveščanje o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah. Izvajal bo tudi analize s področja človekovih pravic in spremljal uresničevanje zavez Slovenije na področju človekovih pravic.

Varuh je z novelo zakona izpolnil pogoje, da zaprosi za status A institucije v skladu s Pariškimi načeli Združenih narodov o statusu državnih institucij za človekove pravice, kar je storil oktobra. S tem se okrepi tudi ugled Slovenije v mednarodnem prostoru kot države, ki skrbi za spoštovanje in uresničevanje človekovih pravic.Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.