Natisni vsebino

Kandidat za namestnika varuhinje Miha Horvat z večinsko podporo MVK

17.03.2016 11:00
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Mandatno-volilna komisija državnega zbora (MVK) je na današnji seji večinsko podprla kandidata za namestnika varuha človekovih pravic Miho Horvata. Varuhinjo Vlasto Nussdorfer in večino v komisiji so prepričale zlasti njegove strokovne reference.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v nagovoru članom komisije pojasnila, da je pred odločitvijo za kandidata opravila kar nekaj pogovorov. Nazadnje se je odločila za 34-letnega Horvata, ki že deluje v uradu varuha. Izpostavila je zlasti njegove strokovne reference s področja pravosodja in ga ocenila kot zelo perspektivnega.

Pojasnila je tudi, da je za dosedanjega namestnika Jerneja Rovška predvidevala, da svojega mandata morda ne bo izkoristil v celoti. Kljub temu pa se ji ni zdelo pravično, da bi človeka, ki je v uradu deloval več kot 20 let in ki je sodeloval pri zakonodaji s tega področja, tik pred upokojitvijo postavila na nižje delovno mesto.

Koalicijski člani komisije so pritrjevali oceni varuhinje o visoki strokovni usposobljenosti kandidata. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je ocenila, da kandidat premore tiste temeljne lastnosti, za katere tudi v SMC ocenjujejo, da jih morajo imeti ljudje na odgovornih položajih, torej visoko strokovnost in odgovornost.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dodal, da zaupa presoji varuhinje glede izbora sodelavcev. Da bosta kandidata podprla, sta napovedala tudi poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz in vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, ki je varuhinji obenem zaželel dobro sodelovanje s prihodnjim namestnikom.
Poslanec ZL Matjaž Hanžek, sicer tudi nekdanji varuh, je pohvalil potezo varuhinje, da je kandidata izbrala znotraj institucije. O kandidatu se je pozanimal in napovedal podporo, saj gre po njegovih besedah za strokovnega, kolegialnega in "garaškega" sodelavca.

Manj so bili nad ravnanjem varuhinje navdušeni v SDS. Poslanka Eva Irgl se sicer ni želela konkretno opredeljevati do kandidata Horvata, vendar pa jo nekoliko moti, da je bil kandidat izbran v delovnem krogu varuhinje in ne širše.

VIR: STA


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.