Natisni vsebino

Gimnazijcem izčrpno o aktivnostih Varuha na področju tujcev oziroma mednarodne zaščite

24.03.2017 14:55
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, njen namestnik Miha Horvat in direktorica strokovne službe Martina Ocepek so v četrtek, 23. 3. 2017, v okviru celodnevnih delavnic na temo Begunska kriza - kriza vrednot! dijakom 2. in 3. letnikov programa splošne gimnazije predstavili vlogo in pristojnosti Varuha človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh). Delavnice so na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje nastale pod mentorstvom profesorice sociologije Naste Doberlet - Bučalič.

Varuhinja in njena sodelavca so posebej govorili o izkušnjah Varuha s problematiko na področju tujcev oziroma mednarodne zaščite. Predstavili so Varuhove odzive ob pojavih nasilja oziroma spodbujanja k njemu oziroma neenakopravnosti ali nestrpnosti. Govorili so o obravnavi pobud, ki jih na omenjenem področju Varuh prejema iz leta v leto, tako v zvezi s postopki (Letno poročilo Varuha za 2015, stran 220) kot tudi v zvezi z omejitvami gibanja oziroma odvzemom prostosti tujcem oziroma prosilcem za mednarodno zaščito (Letno poročilo Varuha za 2015, stran 117).

Opisali so potek in ugotovitve Varuhovih obiskov sprejemnih oziroma nastanitvenih centrov v času t. i. begunske krize (Šentilj, Brežice, Dobova,…), Centra za tujce ter Azilnega doma. O tem Varuh poroča sproti s posameznimi poročili o obiskih, vsako leto pa tudi s poročili Državnega preventivnega mehanizma.

Dijake so seznanili tudi z ugotovitvami obiska postojnskega in novogoriškega dijaškega doma, v katera se po sklepu Vlade Republike Slovenije nastanja mladoletnike brez spremstva, ki v Republiki Sloveniji prebivajo nezakonito ali imajo status prosilca za mednarodno zaščito ali status osebe z mednarodno zaščito.
Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.