Natisni vsebino

ENOC letos o pravicah otrok na poti

30.09.2013 16:33
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Svetovalec pri Varuhu Lan Vošnjak se je med 25. in 27. 9. 2013 v Bruslju udeležil 17. letnega srečanja Mreže otroških ombudsmanov ENOC. Letošnje srečanje je nosilo naslov Otroci na poti: najprej otroci! (Children on the move: children first!).

Poudarek konference je bil na različnih težavah tako imenovanih otrok na poti, torej otrok migrantov, otrok s spremstvom in tistih brez.

Udeleženci so uvodoma govorili o vprašanjih, povezanih s pravico do igre iz 31. člena Konvencije ZN o otrokovih pravicah (KOP). V nadaljevanju pa so se posvetili posebnostim problematike otrok migrantov in drugih otrok na poti.

Govorili so o različnih - lahko tudi zelo spornih - metodah ugotavljanja starosti otrok, med njimi na primer o metodi ugotavljanja starosti z rentgenskim obsevanjem zob ali zapestij, ki je za človeka škodljiva, obenem pa tako zelo nezanesljiva, da je vprašljiva njena uporabna vrednost.

Beseda je tekla še o pogojih namestitve in obravnave teh otrok, o zagotavljanju pravice do šolanja in zdravstvene oskrbe ter o vračanju otrok v domovino kljub očitnim nevarnostim, ki nanje tam prežijo. Opozorili so tudi, da ti otroci po 18. letu postanejo tujci brez vseh pravic, saj jim »status« otroka in s tem povezane pravice ne pripadajo več.

Člani ENOC-a so sprejeli skupno izjavo o zagotavljanju pravic t. i. otrok na poti in pozval k nujni pomoči sirijskim otrokom v begunskih taboriščih ter k sodelovanju  pri preprečevanju humanitarne katastrofe.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.